Bolla Amarone: Al 70 jaar hèt icoon van Italië

Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Deze runt een kleine familieherberg in het noorden van Italië, in de streek Veneto. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Deze wijn werd daar zeer goed ontvangen. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. En met succes. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen.

 

70 jaar geleden ontdekte Bolla een iconische wijn: de Amarone. In 1950 bottelden de kleinkinderen van de oprichter van Pedemonte Cellar in Valpolicella, de favoriete wijn van hun opa om zijn 80e verjaardag te vieren. Dat was de Amarone. De allereerste ooit gemaakt, gelanceerd door Bolla, en nu geliefd over de hele wereld.

 

Met de Amarone herontdekt Bolla de origine van wijn en produceert dan ook met toewijding en respect voor traditie; dat wat de Amarone uniek maakt. De druiven worden handmatig geoogst en alleen de echt rijpe druiven worden geplukt. Daarna worden de druiven gedurende 120 dagen ingedroogd op matten of in speciale geconditioneerde ruimtes volgens de appassimento methode. Doordat het vocht uit de druiven verdampt verliezen ze 30% – 40% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met veel body, een hoog alcoholgehalte en veel kleur. Daarnaast is de basisdruif van de Amarone uniek: de Corvina. Minstens 70% van de wijnblend van de Amarone bestaat uit deze druif, die buiten Valpolicella nergens anders ter wereld groeit.

 

Om de 70e verjaardag van de Amarone te vieren, wordt in 2020 de nieuwste Amarone Vintage gelanceerd, jaargang 2015. Wijnmaker Christian Zulian over de Bolla Amarone “Le Poiane” 2015: “Despite the warm weather conditions, the Amarone grapes were perfectly healthy, full of colour, rich in flavour and with the right ratio between sugars and acidity. Sometimes it was a challenge, but the Bolla Amarone “Le Poiane” 2015 is high in its quality. This vintage was a vineyard driven one.”.

 

De Bolla Amarone Valpolicella Classico Riserva heeft een diep granaatrode kleur met aroma’s van zwarte rijpe kersen, jam, rijpe peer, vanille, drop en ceder hout. Mooie volle body, krachtig en warm en zuivere tonen van cacao en specerijen. Een unieke, complexe wijn met lichtvoetige zuren en diepe smaken. Bolla l’Origini Amarone, iconisch genieten.

Voor informatie over waar Bolla te verkrijgen is, ga naar www.winespirits.nl.