Vesper Martini

Oorsprong

De liefhebber weet bij het zien van deze naam natuurlijk direct welk beroemd filmpersonage deze cocktail ooit bestelde. Inderdaad, de beroemdste spion ter wereld James Bond, is fan van de Vesper Martini, die hij in Casino Royale bestelt. Overigens bestelt hij deze cocktail, een variant op de Dry Martini, “shaken over ice” wat wij eigenlijk afraden, zie pro-tips. De cocktail is vernoemd naar Vesper Lynd, de eerste vrouw waar James Bond verliefd op wordt. Fun fact: Casino Royale is het eerste boek dat Ian Flemming schrijft in de Bond-reeks, maar dit boek wordt pas in 2009 verfilmd. De uitspraak “Shaken, Not Stirred” komt dus uit dit boek, maar wordt pas logisch als deze film uitkomt.

 

Moeilijkheidsgraad
Goede stirring techniek is wel vereist om deze flink alcoholische cocktail goed in balans te brengen.

 

Toegankelijkheid
Door het hoge percentage alcohol is dit niet een cocktail voor iedereen.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Dry Martini
Bronx
Manhattan
Rob Roy
Martinez (gin)

Vesper Martini

 

Voorbereiding: 2 minuten

Bereidingtijd: 2 minuten

 

Benodigdheden
60 ml London Dry Gin
20 ml Vodka
10 ml Lillet Blanc of Dry Vermouth

 

Zo maak je ‘m
Voeg alle ingrediënten samen in een mixing glass gevuld met ijsklontjes en roer goed door tot het ijskoud is. Proef tussendoor de verhouding tussen afkoeling en verdunning. Als de vloeistof nog niet koud genoeg is voeg je wat ijsblokjes toe. Is deze nog te sterk, roer dan nog even door. Als de vloeistof heel koud is maar ook te verwaterd zul je wat drank moeten toevoegen (let op verhouding!), maar probeer dat echt te voorkomen. Strain daarna in het voorgekoelde glas en garneer met een citroenzest.

 

Pro-tip
Een cocktail waar enkel drank in zit (dus geen verse sappen, fruit etc) shake je eigenlijk nooit. De verwatering maakt de cocktail uit balans (lees: te licht) en zal de structuur niet ten goede komen. Ben je echter benieuwd naar de smaak van de Vesper, maar ben je een iets minder ‘ervaren’ drinker, probeer dan de Vesper uit de shaker, maar gebruik dan ook meteen de helft van de ingrediënten. Als je de cocktail dan alsnog niet kan waarderen hoef je niet een flinke hoeveelheid kostbare drank weg te spoelen. Mis je wat karakter in de cocktail na het shaken, dan weet je dus ook waar dat door komt!

5/5 - (1 stemmen)