Distilleerderij Rutte viert 150e verjaardag

Distilleerderij Rutte viert 150e verjaardag

Beoordeel dit

Een verjaardag vier je op zich elk jaar, maar een jubileum niet. En zeker niet je 150e verjaardag. Precies zo lang geleden Simon Rutte startte in 1872 zijn eerste eigen zaak in hartje Dordrecht. Er is in die tijd nauwelijks iets veranderd. Distilleerderij Rutte stookt haar producten op dezelfde plek waar Simon ooit begon. Nog steeds kleinschalig en met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. En met nog altijd een bevlogen master distiller aan het hoofd: Myriam Hendrickx.

Jan Rutte (R), 6e generatie, aan het werk. Foto boven artikel toont de huidige Master Distiller, Myriam Hendrickx.

Simon Rutte, de 4e generatie van een oud distillateursgeslacht, besluit samen met zijn vrouw een eigen zaak te starten. Het is voorjaar 1872. Dordrecht heeft een belangrijke functie als handelsstad aan de drukbevaren Merwederivier. Simon’s vader, brandersknecht in Rotterdam, kwam dan ook al in 1830 naar de stad omdat er volop werk was voor vakmensen. Zijn zoon Simon wil geen knecht blijven. Hij heeft honderd ideeën. Na 10 jaar stoken voor anderen, koopt hij dan ook zijn eerste eigen zaak.

Eindelijk kan Simon maken wat hij zelf wil. Hij is gefascineerd door al het moois wat de natuur te bieden heeft; specerijen uit het verre Oosten, lokale kruiden, wijn die in vaten verkocht wordt in de havens van Dordrecht en bessen uit de Biesbosch, het waterrijke natuurgebied naast de stad. Hij gaat aan de slag met likeuren en bitters; al snel volgen korenwijnen en jenevers. Simon leidt zijn zoon Anton op, die in 1918 gin toevoegt aan het assortiment. Simons kleinzoon Jan, gebruikt de lege wijnvaten voor de eerste houtgerijpte jenevers. En zo voegt iedere generatie iets toe aan het uitgebreide portfolio, maar vooral aan de botanical kennis. Het creatieve karakter van de familie is heel belangrijk geweest voor de producten en het voortbestaan van dit bijzondere bedrijf.

Het is uniek te noemen dat Rutte nog steeds op dezelfde plek is gevestigd én er vrijwel niets veranderd is. Waar eerst de familie at en sliep, worden nu de gasten ontvangen voor een proeverij of workshop. Het pand is de afgelopen twee decennia volledig gerenoveerd, maar verder is alles bij het oude gebleven; de methoden én de botanicals, al gaat Rutte ook met de tijd mee. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de mooie Dutch Dry Gin met biologische botanicals en handgeschilde sinaasappelen; voor een frisse gin-tonic of cocktail.

Jubileumproduct: Old Simon Jubilee

Old Simon Genever is één van de oudste producten, genoemd naar Simon Rutte. Het staat symbool voor wie Rutte is: een creatieve botanical distiller. Old Simon heeft 12 botanicals, waaronder foelie, selderijzaad en bessen, maar ook geroosterde walnoten en hazelnoten; ongekend in de jeneverwereld. Vijf jaar geleden zijn een aantal vaten gevuld met dit distillaat, om tot Old Simon te rijpen. Speciaal voor deze bijzondere mijlpaal creëerde de huidige generatie een limited edition: extra nootig en houtgerijpt. Op het etiket ziet u Simon Rutte én het Jugendstil patroon dat door hem op de gevel is aangebracht aan het begin van de 20e eeuw. Omdat Rutte jarig is, is de prijs laag gehouden, inclusief een mooie cadeaukoker. Adviesverkoopprijs: € 24,99.

Bezoek Rutte voor een proeverij, workshop gin maken of een kopstootproeverij: premium jenevers gecombineerd met craftbieren. www.rutte.nl

Geen reactie's

Geef een reactie