Chinon, een bezoek meer dan waard

Chinon, een bezoek meer dan waard

Beoordeel dit

Door: Michel van Tuil

Het voelt wat vreemd om te schrijven over leuke reisdoelen in een tijd waarin we allemaal geacht worden zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar aan de andere kant: we hebben nu extra tijd om te lezen en weg te dromen over waar we weer heen kunnen reizen, wat we weer kunnen gaan zien, kortom om alvast ideeën op te doen voor straks, als we weer kunnen gaan en staan waar we willen.

 

Het dal van de Loire

Het dal van de Loire biedt volop mogelijkheden om er eens helemaal tussenuit te zijn: slechts op een paar uur voorbij Parijs strekt zich, langs de oevers van Frankrijks langste rivier, een heerlijk gebied uit met sprookjesachtige kastelen en romantische middeleeuwse stadjes, te midden van wijngaarden die een grote verscheidenheid aan heerlijke wijnen voorbrengen. En natuurlijk kan er overal worden genoten van de plaatselijke en regionale keuken.

 

Jeanne d’Arc

Een mooi uitgangspunt is dan het stadje Chinon, op zo’n 45 km ten zuidwesten van Tours gelegen, dichtbij de plek waar de Loire en één van haar zijrivieren de Vienne samenvloeien. Chinon is een prachtige plek om te bezoeken, met een fraaie historische stadskern vol middeleeuwse vakwerkhuizen, intieme pleintjes waar het goed toeven is en een wirwar aan klein straatjes die omhoog leiden naar het kasteel van Chinon, dat boven het stadje uittorent. Het is niet zo maar één van de vele kastelen die zich langs de Loire en haar zijrivieren bevinden, maar een plek van grote historische betekenis: hier vond een keerpunt in de geschiedenis van Frankrijk plaats, de ontmoeting, in februari 1429, tussen Jeanne d’Arc en de toekomstige koning van Frankrijk Karel VII. Het was midden in 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland; Frankrijk stond er slecht voor en verkeerde in een chaos. Alle gebieden ten noorden van de Loire én heel Gascogne (zuidwest Frankrijk) waren in handen van de Engelsen en Karel VII werd spottend wel de “Koning van Bourges” genoemd. Hij was op dat moment, door allerlei opvolgingsconflicten, nog niet gekroond en was officieel nog “Dauphin” ofwel kroonprins en hij verbleef op het kasteel van Chinon, dat gebouwd was als verdedigingswerk tegen de Engelsen. Hij had in feite alle moed verloren om ooit weer het bestuur over heel Frankrijk terug te kunnen winnen, tot het moment dat de jonge Jeanne d’Arc hem daar opzocht en hem met al haar bezieling zo wist te inspireren dat besloten werd allereerst Orleans te gaan bevrijden. Dat lukte en niet alleen de kroonprins maar ook de bevolking raakte geestdriftig: het tij leek te keren en veel meer plaatsen werden bevrijd, waaronder Parijs en Reims, waar Karel uiteindelijk in de zomer van
datzelfde jaar, volgens aloude traditie, werd gekroond tot Karel VII.

 

Uitvalsbasis

Het kasteel is deels ruïne maar er is al jaren een restauratie van het complex aan de gang en het kan bezocht worden. Het is een flinke
klim, maar boven aangekomen is alleen al het uitzicht de moeite meer dan waard. En Chinon is ook een prima uitvalsbasis voor andere
bezoeken, aan Tours of aan Saumur, beiden gezegend met een schitterende historische stadskern.

 

Nadruk op rode wijnen

En bij de wijnliefhebber is Chinon tegenwoordig natuurlijk vooral bekend om de wijn. Dit gebied geldt als het warmste deel van
de Touraine: de dichte bossen ten noorden en noordoosten van Chinon en de wijngaarden beschutten het gebied tegen koude wind. Het
hoeft daarom ook geen verbazing te wekken dat de nadruk in Chinon op rode wijnen ligt, gemaakt van de cabernet franc. Reeds in de Middeleeuwen genoten ze een grote reputatie.

 

‘La Bouchardière’

Dat wil overigens niet zeggen dat alle Chinon per definitie goed is. We bevinden ons hier aan de limiet van waar de cabernet franc goed
rijp wordt; het zijn de betere wijngaarden en de serieuze wijnboeren die een echt goede rode Chinon weten te produceren. Maar die zijn dan ook top: zeer verfijnd, met een goede tanninestructuur, met volop rood fruit (zoals framboos) en vaak een vleugje “potloodslijpsel”. Zoals de Chinon van Logis de la Bouchardière, een domein van 55 ha waar Serge en Bruno Sourdais (vader en zoon) de scepter zwaaien. De wijngaarden zijn schilderachtig gelegen op de steile tufstenen hellingen bij het dorpje Cravant-les-Coteaux. Hun Chinon ‘La Bouchardière’
is tegelijk toegankelijk en karaktervol: na een korte rijping van ca. 6 maanden op barrique presenteert de wijn zich al in zijn jeugd als bijzonder expressief en geurig, met rijpe tannines en een lange afdronk. Toch kan hij met gemak nog zeker 6 jaar op fles verder rijpen. Deze wijn is in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnhandel: zo kunt u alvast in de stemming komen, in afwachting van betere tijden.

 

Chinon

Chinon is een mooi dorpje in het departement Indre-et-Loir en gelegen aan de rivier de Vienne. Dit is een zijrivier van de Loire. Het dankt zijn bekendheid aan het kasteel van Chinon, wat vanaf de vroege Middeleeuwen op het hoogste punt van het dorp werd gebouwd. Het oudste gedeelte stamt uit de 11de eeuw. Het kasteel bestaat uit drie aparte bouwwerken die allemaal in een andere periode zijn gebouwd. Door de eeuwen heen zijn de kastelen gedeeltelijk ontmanteld en werden de stenen gebruikt om de huizen van Chinon te bouwen. De laatste tientallen jaren zijn de kastelen gerestaureerd en het gehele jaar te bezoeken. Zowel Engelse als Franse koningen en hertogen hebben in het kasteel gewoond, maar de meeste bekende bezoeker van het kasteel was de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d`Arc. Chinon is goed bewaard gebleven met vele oude vakwerkhuizen, smalle autovrije straatjes en leuke pleintjes waar je lekker kunt eten.

 

Oorsprong

Maar, hoe zit het met het ontstaan van de wijnbouw? De geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd. In het jaar 281 werd het verbod op het aanplanten van wijnstokken in de Loire streek opgeheven. Sinds die tijd neemt de wijnbouw een belangrijke plaats in en werd de wijn via de rivieren de Vienne en de Loire vervoerd. Een geschrift uit de 11de eeuw verhaalt over een wijnmaker uit Chinon die zijn vaten met wijn via de
rivieren naar Nantes verscheept.

 

Tot de 18de eeuw speelt de kuststad Nantes een belangrijke rol bij het verhandelen van Chinon wijnen. Nederlandse kooplieden verscheepten de Chinon wijnen naar Noord-Europa om ze daar te verkopen. In tegenstelling tot de tegenwoordige tijd waren toen vooral de witte wijnen, van chenin blanc druiven geproduceerd, erg geliefd. Net als de twee nabij gelegen districten Bourgueil en Saint-Nicolas de Bourgueil heeft Chinon tegenwoordig rode wijn als specialiteit. De belangrijkste druif hiervoor is cabernet franc.

 

Het productiegebied beslaat ruim 2100 hectare. De bodems en de liggingen van de wijngaarden zijn gevarieerd. De hellingen bestaan uit kalk en tufsteen en leveren krachtige en volle wijnen. De lichtere wijnen komen van zanderige met kiezels gemengde gronden langs de rivier. Een aantal wijnhuizen hebben in de uitgehakte tufstenen grotten de opslag van hun wijnen. Deze grotten liggen net buiten het dorp Chinon en zijn een bezoek meer dan waard. De vaten met wijn liggen daar te rijpen en je kunt de diverse stijlen van de verschillende wijnbezittingen proeven.

 

Opvallende geuren en smaken van cabernet franc wijnen zijn rood fruit, potloodslijpsel, groene paprika en de fijne zuren in de wangen en bij de afdronk. Er zijn elegante fruitige rode wijnen zonder of met een korte houtrijping die een jaar na de oogst al lekker smaken. Daarnaast zijn er de houtgerijpte wijnen die pas na enkele jaren op dronk komen en dan hun smaakpalet vrij geven.

 

Rode Chinon wijnen passen goed bij gegrilde vlees- en vegetarische gerechten. Ook niet te versmaden met een lekker kaasje zoals Port Salut, Pont l`Evêque en Kernhemmer.

Geen reactie's

Geef een reactie