12 aug De 10 van Alvi van de Merwe
De boerderij van Alfalfa, waarop Alvi’s Drift is gevestigd, beschikt over 4000 stuks vee, een kaasfabriek, 2000 varkens, kippen, 150 ha fruit.
Dat geeft heel veel werk. Er werken 500 mensen bij deze bevlogen ondernemer. Sommige van deze families zijn al drie of vier generaties werkzaam bij Alvi’s Drift. Deze 500 mensen wonen óf in de buurt óf worden opgehaald. Er zijn scholen voor de kinderen. De 38 managers krijgen een huis én een brommer om zich over het terrein te kunnen verplaatsen. De familie hoeft het terrein niet af om boodschappen
te doen, want naast de aanwezige slager en kaasmakerij heeft Junel ook nog eigenhandig een grote groentetuin aangelegd. Al lopende en rijdende zie je alle werknemers hun werk doen, ook rondom het huis. Het is opvallend hoe attent en vriendelijk iedereen is. Dat hangt samen met de visie van Alvi op leiding geven. ‘Je zet de lijnen uit en laat iedereen hun ding doen, het heeft weinig zin om er bovenop te zitten. Mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid.’
BEETJE RARE VRAAG MISSCHIEN, MAAR ALS JE EEN DRUIF ZOU ZIJN, WELKE BEN JE DAN?
Nu heb je me te pakken, want dat is eenvoudig te beantwoorden voor mij: cabernet sauvignon! Wijn van deze druif wordt alleen maar beter met het ouder worden (net zoals ikzelf 🙂 ). In de jeugd is cabernet hard en tannineus, daarna wordt de wijn zacht en soepel. En niet te vergeten, cabernet is de ruggengraat van de meeste blends. Just like me in real life!
JE BENT EERST ARTS GEWEEST VOORDAT JE ALVI’S DRIFT STARTTE. MIS JE HET OM NIET MEER ALS ARTS TE WERKEN?
Het was een geweldig voorrecht arts te kunnen zijn en ik mis het nauwe contact dat je opbouwt met jonge ouders tijdens bevallingen. Je krijgt dan zo’n sterke band. Maar de wereld van de wijn is voor mij altijd een droom geweest en ik zou dat voor niets willen ruilen. We hebben geweldige collegaproducenten die vrienden zijn geworden. Wijn is ook niet zomaar een product. Wijn is chemie, biologie, geografie,
geschiedenis, voedingsproduct en nog veel meer. Ik ben een gezegend man: ik ontmoet hartstikke leuke mensen en reis naar de meest prachtige plaatsen. Ik ben hier heel dankbaar voor.
WAT IS JE EERSTE ‘WIJN’ HERINNERING?
Ik herinner me dat ik als jonge jongen van ongeveer 8-9 jaar mijn vader ‘s nachts en in het weekend moest helpen met het overpompen van wijn. Ik moest de pomp starten en pa zat bovenaan de tank om het niveau van de wijn te controleren. We hebben ook samen de suikers gecontroleerd en de most geproefd. Dat zijn de smaken en aroma’s waar ik aan dacht als ik thuis miste.
WELK DEEL VAN HET WIJNMAAKPROCES VIND JE HET LEUKST?
Ik ben dol op de oogst, ieder jaar kan ik weer een nieuw product creëren. Elk jaar is in mijn gedachten het beste jaar en ik ben dol op het wijnmaakproces.
WELKE WIJN ZOU JE MEENEMEN ALS JE IN JE EENTJE OP EEN ONBEWOOND EILAND ZOU ZITTEN? (EN GESTELD DAT JE WIJN MEE ZOU MOGEN NEMEN)
Ik zou altijd een chenin blanc nemen, een wijn met mooie primaire aroma’s. We gaan vaak met de auto naar het kleine idyllische kustplaatsje Tofu in Mozambique. Dit is ongeveer 2800 km van de Kaap en 500 km ten noorden van Maputo. Het heeft een aantal van de beste duik- en surfplekken en werkelijk prachtige stranden. De Signature Chenin is een wijn waar we dan altijd van genieten.
WELKE WIJN ZOU JE MEENEMEN ALS JUNEL OOK OP HET ONBEWOONDE EILAND ZOU ZIJN?
Met Junel zou ik nergens heen kunnen gaan zonder champagne. Anders zou ze nooit meegaan. Voor haar is het leven een feestje en hebben we altijd iets te vieren!
ALVI’S DRIFT IN CORONA TIJD
Ook in Zuid-Afrika sloeg Corona hard toe. De lockdown stond zelfs tot 1 juni geen verkoop van alcohol (en sigaretten) en geen export toe. Alcoholconsumptie werd – behalve in het eigen huis – verboden. Tot op de dag van vandaag (we spreken nu over half juli) mag je in restaurants geen alcohol drinken. ‘Gelukkig hebben wij een multi-farm, we verbouwen zelf wijn. En ook vlees, kippen, groenten, kaas en fruit zijn volop aanwezig’.
WE HOORDEN VAN DE ‘YOU SAVE TRUCK’. WAT IS DAT?
Voor ons personeel, ruim 500 mensen inclusief families, hadden we een zogenaamde You Save Truck geregeld, een boodschappenbus die op ons terrein kwam. De staf kon daar boodschappen doen en ook geld opnemen. Zo hoefden de personeelsleden niet te ver te gaan om boodschappen te doen. Iedereen die bij ons werkt, woont redelijk dicht bij de farm. Maar om naar de stad te gaan, is het best nog een paar kilometer lopen. Dus hadden we Shop-rite gevraagd hierheen te komen. En kon iedereen gewoon z’n boodschappen doen. (een soort ouderwetse SRV-man dus!) Een prima oplossing.
KON IEDEREEN BIJ JULLIE BLIJVEN WERKEN?
We hadden bij Alvi’s Drift geen zieken, wel een enkele besmetting, maar niemand is daar ziek van geworden. De farm van Alvi’s Drift is groot genoeg om afstand van elkaar houden was geen enkel probleem. Iedereen kon blijven werken. En daar zijn we erg dankbaar voor.
JE BENT DE GROOTSTE PRODUCENT VAN VIOGNIER IN ZUID AFRIKA. HOE KOM JE DAAROP?
Bij viognier denk je toch snel aan de Rhône of de Languedoc. Daar werd het steeds meer aangeplant dus wij dachten / hoopten dat dit een trend ging worden. Daar zaten we gelukkig niet ver naast. Toen men over de hele wereld hoorde dat er ook in Zuid Afrika viognier was aangeplant, kregen we overal aanvragen vandaan. En nu zijn we de grootste viognier producent van Zuid-Afrika. Mind you! “We maken iets van 240.000 flessen viognier. Het overgrote deel zit in de Signature serie, een heel klein percentage gaat in onze Reserve CVC (Chenin / Viognier / Chardonnay) een zeer smaakvolle witte blend, een nog kleiner deel gaat in de rode 221 en in de Bismarck”.
WAT KOMT ER NOG AAN?
Ondanks dit bijzondere Corona-jaar zitten we natuurlijk niet stil. We zijn weer nieuwe wijnen aan het maken! Van het reizen eind vorig jaar, hebben we zoveel ideeën gekregen. De 221 serie wordt uitgebreid met een Pinotage, waarvan een klein gedeelte – 3% – op hout wordt
gelagerd. Dat wordt een fruitige wijn met backbone. Geïnspireerd door Bordeaux ben ik ook bezig met een witte Bordeaux blend: er zit Sémillon in de wijn die voornamelijk getypeerd wordt door Sauvignon Blanc. Door de wijnwetgeving in Zuid-Afrika gaat deze wijn natuurlijk geen Bordeaux blend heten, maar Reserve Sauvignon Blanc. By the way: diezelfde ZuidAfrikaanse wijn wetgeving heeft ervoor gezorgd dat de Muscat de Frontignan die is gemaakt van Muscat de Frontignan druif géén Muscat meer mag gaan heten. Voortaan gaat deze door het leven als Nectarina. Dus als onze voorraad op is met dit etiket, gaan we over naar de Nectarina. En daarnaast is mijn MCC klaar, de Methode Cap Classique – je weet wel, van de tweede gisting op fles – Brut Nature. Zonder dosage. Een pareltje. Genoeg nieuws dus. Hoop iedereen weer snel in Nederland te zien.
Geen reactie's