10 jun Met deze gins vier jij World Gin Day
Elke dag van het jaar valt er wel iets te vieren, maar World Gin Day staat toch altijd wel met grote letters in onze agenda. Waar gin een jaar of tien geleden nog genoegen moest nemen met een bijrol, heeft het inmiddels Centre Stage gepakt. Ga maar eens na: vóór de g&t ‘moderne stijl’ bestond een longdrink uit een drank, frisdrankje, 2 klontjes ijs en een plakje citroen. En nu? Een mooie gin, premium mixer (nee, geen frisdrank dus), een speciaal glas, vol ijs en met een bonte garnering. Met honderden gins om uit te kiezen zetten wij er een paar op een rijtje waar jij World Gin Day mee kan vieren.
Tarquin’s Gin
Voor deze gin reizen we af naar Cornwall, de meest zuid-westelijk gelegen plaats van Engeland. Hier wordt een bonte stoet aan smaken tot gin getransformeerd. Waar enkele jaren geleden de klassieke London Dry Gin stijl nog dominant was neemt flavoured gin het roer stevig over. En dan ben je bij Tarquin’s Gin aan het goede adres. Rhubarb & Raspberry, British Blackberry, Strawberry & Lime, Pink Grapefruit & Elderflower Gin en zo kunnen we nog even doorgaan. Echt. Maar dat doen we niet want je snapt ‘m wel intussen. Kijk maar hier.
Caorunn Gin
Schotland beleefde als een van de eerste landen een explosie aan nieuwe gins. Natuurlijk niet heel gek gezien het aantal distilleerderijen daar. Die zagen hun kans om een distillaat te maken dat niet eerst minimaal 3 jaar in een vat hoeft te liggen. En ze kunnen al een aardig potje stoken in die contreien. De Balmenach Distillery heeft de enige werkende Copper Berry Chamber waarmee Caorunn (spreek uit als Ka-Roen en dit is Gaelic voor Rowan Berry) wordt gemaakt. Deze stoomkamer bevat 5 lades waar de botanicals op worden gelegd. De stoom trekt zo erin en slaat neer, gevuld met smaak. Naast 6 klassieke gin botanicals worden 5 lokale kruiden gebruikt: struikheide, paardebloem, wilde gagel, Coul Blush appel en lijsterbes. In de G&T dus heerlijk met een paar schijfjes verse appel als garnering.
Crafter’s Gin
Deze gin wordt in Estland gemaakt en brengt 2 varianten op de markt. Naast de London Dry Gin (Recipe #23) wordt ook de Aromatic Flower Gin (Recipe #38) hier gemaakt. Deze laatste heeft de bijzondere eigenschap om van lichtroze te verkleuren naar diep paars als deze wordt gemixt met tonic. Doet het altijd leuk op feesten en partijen, zelf als je deze in je eentje viert. In het centrum van Talinn ligt de Liviko Distillery waar met pot stills Mahta en Elfride, wordt gedistilleerd. De namen zijn afkomstig van de twee grondleggers van Crafter’s Gin. Elke botanical wordt afzonderlijk gedistilleerd en daarna geblend tot de uiteindelijke gin.
Gin Mare Capri
Je kent de klassieke Gin Mare natuurlijk allang. Deze Spaanse gin is gebaseerd op de smaken van het Mediterrane gebied: Basilicum, tijm, rozemarijn, Arbequiña olijven. Maar ken de je Gin Mare Capri al? Deze gin heeft al deze botanicals als basis, aangevuld met bergamotschil uit Calabrië en citroenschil uit Capri. Vol op de citrus dus. En ook in een prachtige fles verpakt.
The Stillery’s Most Floral
Bloemig. Maar dat zal je niet verbazen. Deze London Dry Gin wordt gemaakt met 18 botanicals die vrijwel allemaal in en rondom Amsterdam worden geoogst. Denk aan klaproos, madeliefje, jasmijn, rozenbottel en rabarberwortel. De gin valt ook in de prijzen: 2 x goud achtereenvolgens bij de 2020 World Gin Masters en bij de 2021 World Spirits Competition. Leuk weetje: The Stillery produceert al hun distillaten vanaf de graankorrel en zijn daarmee echt een van weinigen die dit doen. Most amazing!
Geen reactie's