Bloody Mary

Oorsprong

De oorsprong van deze cocktail is, zoals dat een echte klassieker betaamt, in mystery gehuld. Een versie is dat Fernand Pertiot in de jaren ’20 Harry’s bar, New York de Bloody Mary bedacht. Meer waarschijnlijk had hij echter een reeds bestaande versie van vodka en tomatensap wat opgeleukt. De meest waarschijnlijke bedenker is George Jessel, een Hollywood ster uit de periode 1920 – 1950, met als bijnaam “Toastmaster General of the United States”. Wat zoveel wil zeggen dat hij van een lekker drankje hield. Na een flinke nacht vol Champagne en zonder slaap probeerde hij zijn kater weg te krijgen.

 

De barman reikte hem een stoffige fles vodka aan (mind you: niemand buiten Oostblok-landen dronk vodka in die tijd) en Jessel rook eraan. Het rook naar oude tomaten en besloot om er Worcestershire sauces, tomatensap en citroen aan toe te voegen. Wat had hij immer snog te verliezen, met zo’n kater? Op dat moment kwam Mary Brown Warburton, een socialite uit die tijd, binnenlopen, ook nog steeds wakker vand e nacht ervoor, in een stralend witte jurk. Jessel gaf haar het drankje aan om te proeven. Helaas morste ze de drank op haar jurk. “Now, you can call me Bloody Mary, George” sprak ze en sindsdien is deze cocktailbekend als Bloody Mary.

 

Moeilijkheidsgraad
De Bloody Mary is niet heel moeilijk om te maken. Een goede Bloody Mary vereist wel wat kennis en kunde, want een recept is zo persoonlijk als dat van een Dry Martini. En vooral veel oefenen qua drinken, totdat je de perfecte mix hebt gevonden!

 

Toegankelijkheid
Handig als je van tomatensap houdt!

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Red Snapper
Blood and Sand
Bloody Joseph

 

Bloody Mary

 

Voorbereiding: 4 minuten, er zitten behoorlijk wat ingrediënten in de Bloody Mary
Bereidingtijd: 3 minuten

 

Benodigdheden
50 ml vodka (op koper gedistilleerde vodka!)
50 ml tomatensap
2 dashes Tabasco
5 – 10 ml Worcestershire sauce
1 pinch (kosjer/selderij) zout
1 crack zwarte peper
Beetje mierikswortel (optioneel)
Beetje citroen of limoensap (optioneel)

 

Methode: build
Glas: Longdrink
Garnering: op z’n minst een stengel selderij, maar verder mag je losgaan qua garnering.

 

Zo maak je ‘m
Schenk alle ingrediënten in een glas en roer goed. Serveer met ijsklontjes en een stengel selderij (plus wat je er nog meer op wilt zetten)

 

Pro-tip
Bij de Bloody Mary is het verschil tussen een kolom- en koperdistillaat heel duidelijk te proeven. Een vodka die kolom gedistilleerd is zal een wat metalige nasmaak krijgen in de Bloody Mary, terwijl een in koper gedistilleerde vodka een veel zachtere nasmaak zal krijgen.

Beoordeel dit