Aberdeen Sour – Sebastian Cichowlas

FacebookPinterestLinkedInWhatsApp

Oorsprong
Het is een twist aan de New York Sour. We hebben rode wijn vervangen door de ruby port om meer droogheid en body toe te voegen. Daarbovenop dat extra laagje fruitigheid van abrikozenlikeur. Alles bij elkaar gecombineerd komt dit in bijzondere balans met de complexiteit van de whisky. New York was ook de stad waar ze in 1909 de eerste luxe Chivas-whisky uitbrachten.
Deze drank is een eerbetoon aan de Chivas Brothers uit Aberdeen.

 

Moeilijkheidsgraad
Iedereen die kan shaken kan deze cocktail maken.

 

Toegankelijkheid
De Aberdeen Sour is een spannende en toegankelijke cocktail

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Whiskey Sour
Penecillin
New York Sour
Blood & Sand
Amaretto Sour

Aberdeen Sour – Sebastian Cichowlas (Bar Twentyseven)

 

Voorbereiding: 2 minuten

 

Bereidingtijd: 3 minuten

 

Benodigdheden
45 ml Chivas Regal 12 years old
15 ml Abrikozenlikeur (aanbeveling: Giffard Abricot de Rousillon)
10 ml Ruby Port
10 ml Suikersiroop (aanbeveling: 1:1 siroop – zie hieronder hoe je zijn suikersiroop maakt)
10 ml Citroensap

Methode: Shake & finestrain
Glas: Old Fashioned / Double Rocks
Garnering: Sinaasappelzest (optioneel: maraschino kers)

 

Zo maak je ‘m
Shake alle ingrediënten goed (10 seconden).
Finestrain in je voorgekoelde glas waar al ijsklontjes (of een groot blok ijs) in zitten.
Knijp de sinaasappelschil uit boven het glas voor de aroma’s.
Als je geen kers gebruikt als gernering kun je de schil als garnering gebruiken.

 

Suikersiroop:
Meet 50 gram suiker en 50 gram warm water af. Voeg een puntje zout toe en roer tot alles is opgelost.
Zet het in de ijskast, waar je het ongeveer een week kan bewaren.

 

Recept pitcher:
225 ml Chivas Regal 12 years
75 ml Abrikozen likeur
50 ml Ruby Port
50 ml suikersiroop (1:1)
50 ml Citroensap
Voeg 50 ml extra water toe voor extra verdunning (omdat je niet shaket)

Schenk alles samen in de pitcher vol mijn ijsblokjes en roer dit door tot het lekker koud is.
Garneer met een paar schijfjes verse sinaasappel en eventueel kersen.

 

Pro-tip
Je kunt deze cocktail zoeter of juist meer zuur maken, dus als je zin hebt in zuur, voeg dan 5 ml citroen toe, als je denkt dat het niet zoet genoeg is, voeg dan 5 ml suikersiroop toe. Vergeet niet lang genoeg te shaken (10 seconden, hardop tellen)