Last Word

Oorsprong

De Last Word cocktail is rond 1915 beacht in de Detroit Athletic Club, waarschijnlijk door de bartender Frank Fogarty. Doordat de cocktailcultuur vlak daarna ondanks, of eigenlijk dankzij de Prohibition een enorme vlucht nam werd deze erg populair. In 1951 wordt de cocktail nog opgenomen in Ted Soucier’s boek Bottom’s Up, maar eigenlijk was de cocktail toen al ver over z’n hoogtepunt heen.

 

Pas als pre-prohibition cocktails begin 2000 weer worden ontdekt door een nieuwe generatie bartenders wordt de Last Word weer tot leven gewekt. Het is Murray Stenson, werkzaam in het Zig Zag café te Seattle, die de cocktail uit het boek Bottom’s Up oprakelt. De afgelopen jaren zijn er talloze variaties hierop over de hele wereld opgedoken, wat weergeeft hoe mooi in balans deze cocktail is.

 

Moeilijkheidsgraad
Als je kan shaken kun je deze cocktail maken. De ingrediënten zijn iets minder doorsnee en daardoor minder vaak te gebruiken.

 

Toegankelijkheid
De Last Word is niet een heel toegankelijke cocktail, wat komt door de Chartreuse. Het is echt een ‘bartender’s drink’. Voel jij je een beetje bartender, dan drink je dus deze cocktail.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Beebalm
Daiquirí
Hanky Panky
Manhattan

Last Word

 

Voorbereiding
Het kost vooral tijd om de juiste ingrediënten bij elkaar te shoppen. Heb je die eenmaal in huis dan kost het je weinig tijd om alles klaar te zetten.

 

Bereidingtijd
2 minuten

 

Benodigdheden
20 ml London Dry Gin
20 ml Maraschino likeur (advies: Luxardo Maraschino likeur)
20 ml Groene Chartreuse
20 ml Vers limoensap

Methode: Shake & fine-strain
Glas: Champagne- of Martinicoupe
Garnering: geen

 

Zo maak je ‘m
Shake alle ingrediënten samen in een cocktailshaker met veel ijs en fine-strain in een voorgekoeld glas.

 

Pro-tip
Om deze cocktail ècht het laatste woord te geven is het de moeite waard om een Navy Strength Gin te gebruiken. Sowiezo om de enorme kracht van de Chartreuse te balanceren, maar met die gin wordt het echt een killer cocktail.

Beoordeel dit