Dark and Stormy

Oorsprong
De Dark and Stormy (of Dark ’n Stormy) is een van de meest gedronken cocktails ter wereld. De Dark and Stormy is de officiële cocktail van dit sub-tropische eiland dat een zeer grote zeil community heeft. Deze omarmde de cocktail al lang geleden en verspreidde deze al zeilend over de wereld. Vlak na de Eerste Wereldoorlog werd de lokale rum Gosling’s Rum gemixt met gemberbier, wat daar de Dark and Stormy werd genoemd.

 

Aan het begin van de 19e eeuw was James Gosling vanuit Engeland met een vrachtschip onderweg naar de Verenigde Staten. Hij moest echter een tussenstop maken op Bermuda doordat zijn reis langer duurde dan gepland. Blijkbaar vond hij het zo’n fijne plake dat hij besloot om niet verder te reizen. In 1824 opende hij hier zijn eigen winkel. Pas in 1860 gaan zijn 3 zoons een eigen rum blenden die rechtsreeks uit het vat in hun winkel wordt verkocht. Als dan later de rum in flessen wordt verkocht begint het lekker te lopen. Leuk detail is dat gebruikte champagneflessen hiervoor werden gebruikt, iets dat Gosling’s nog altijd doet met hun “Family Reserve Rum”.

 

Het merk Gosling’s Rum heeft in de V.S. een trademark op deze cocktail, zodat deze daar enkel met Gosling’s gepromoot mag worden. Uiteraard mag je deze cocktail hier met alle rums maken, maar bedenk wel dat de originele versie altijd met Gosling’s Black Seal Rum wordt gemaakt.

 

Moeilijkheidsgraad
Deze kan echt iedereen maken

 

Toegankelijkheid
Zelfs gember-haters zullen deze cocktai lekker vinden

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Moscow Mule
Gin Gin Mule

Dark and Stormy

 

Voorbereiding: 2 minuut

 

Bereidingtijd: 1 minuut

 

Benodigdheden
50 ml Donkere Rum
100 ml Gemberbier
1/2 limoen
Angostura Bitters (optioneel)

 

Methode: Build
Glas: Longdrink
Garnering: partje limoen

 

Zo maak je ‘m
Vul een longdrink met ijsblokjes en schenk hier het gemberbier in en knijp een halve limoen uit.
Schenk nu langzaam al laatste de rum bovenop. Deze moet zo mooi blijven drijven.
Serveer met een partje limoen, een rietje en eventueel 1 of 2 dashes dashes Angostura Bitters.

 

Pro-tip
De originele versie van de Dark and Stormy werd gemaakt met Gosling’s Black Seal Rum en dit is ook echt wel een van de beste rums om voor deze cocktail te gebruiken. Overigens is het origineel ook zonder limoen of Angostura Bitters, maar eigenlijk is het veel lekkerder om deze wel toe te voegen.

 

3.9/5 - (9 stemmen)