Espresso Martini

FacebookPinterestLinkedInWhatsApp

Oorsprong
Een moderne klassieker waar Dick Bradsell, de bedenker van de Bramble, voor tekende. De oorspronkelijk naam was de Vodka Espresso en serveerde hij aan een model dat vroeg om een cocktail “that wakes me up and fucks me up”. De toevoeging “Martini” heeft niets te maken met de bekende Dry Martini, maar komt puur doordat in de jaren ’90 alles in een V-vormig glas de toevoeging Martini kreeg.

 

Moeilijkheidsgraad
Deze cocktail is de perfecte graadmeter hoe goed je kan shaken. Lees hier alles over shake technieken.

 

Toegankelijkheid
Als je niet van koffie houdt is dit niet jouw cocktail. Maar je zou m kunnen proberen, want hij is echt heel lekker.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
White Russian

Espresso Martini

 

Voorbereiding:
Paar minuutjes, je moet een verse espresso zetten en laten afkoelen. Warm toevoegen mag ook, wat iets beter is voor de crema-laag op de cocktail, maar wel meer verdunning geeft.

 

Bereidingtijd:
2 minuten

 

Benodigdheden
35 ml vodka
25 ml koffielikeur
40 ml espresso
optioneel: suikerwater (als je van een zoetere cocktail houdt)

 

Methode: shake & fine-strain
Glas: Martini of Champagne coupe
Garnering: 3 koffieboontjes

 

Zo maak je ‘m
Shake alle ingrediënten tegelijk in een shaker vol ijsklontjes. Met deze cocktail kun je perfect je shake techniek beoordelen. Krijg je een cocktail met een dikke schuimlaag? Dan ga je lekker. Komt er een dun randje bovenop dat ook snel weg is? Dan moet je echt nog even oefenen. Lees hier hoe je goed leert shaken.

 

Pro-tip
De oorspronkelijk versie heeft, naast de 3 koffieboontjes, ook een citroenzest als garnering (alleen uitknijpen, niet in het glas doen).
Dat zou je dus kunnen proberen