Mojito

Oorsprong
De Mojito komt voor het eerst voor in een Cubaans cocktailboek uit 1929 en was één van Hemingway’s vaste cocktails. “My mojito in La Bodeguita, my Daiquirí in El Floridita” was een gevleugelde uitspraak van de beroemde schrijver, die toevallig ook een groot drinker was. Als je ooit in Havana de Cuba bent, ga dan naar La Bodeguita del Medio, waar de herinnering aan Hemingway nog altijd levendig is. 

 

Begin 2000 werd de Mojito uit vergetelheid gehaald door James Bond die in Die Another Day een Mojito bestelt voor Halle Berry. Sindsdien is het keihard gegaan met deze Cubaanse klassieker, die een stuk verfijnder is dan z’n reputatie inmiddels doet vermoeden. Door sommigen wordt het wel de kipsaté onder de cocktails genoemd, wij zijn van mening dat dit een van de belangrijkste pijlers is uit het arsenaal van de (thuis) cocktailshaker. En, mits goed gemaakt, ook een van de lekkerste en zeker meest verfrissende cocktails!

 

Moeilijkheidsgraad
Het zijn best wat stappen om een goede Mojito te maken, neem er dus je tijd voor.

 

Toegankelijkheid
Everybody loves a Mojito

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Daiquirí
Strawberry Mojito

 

Mojito

 

Voorbereiding: 2 minuten (tenzij je zelf je ijs nog moet crushen)

Bereidingtijd: 3 minuten

 

Benodigdheden
50 ml lichtgerijpte rum
halve limoen, in partjes
2 barlepels fijne witte suiker of 20 ml suikersiroop
12 grote muntbladeren
20 ml sodawater


Methode: muddle & build
Garnering: Munt topje
Glas: Longdrink

 

Zo maak je ‘m
Knijp de partjes limoen uit in het glas en doe de suiker erbij. De uitgeknepen partjes mogen dus ook gewoon in het (voorgekoelde!) glas. Druk dit nog even rustig aan met een muddler of anders de achterkant van een barlepel. Kneus nu de muntblaadjes tussen je handen door er even op te slaan, de ze in het glas en vul de longdrink voor de helft met crushed ijs. Schenk ook de rum erbij en roer dit kort goed door. Vul nu het glas verder op crushed ijs en vul op met sodawater. Let op dat je niet teveel sodawater toevoegt. De cocktail verwatert redelijk snel. Garneer met de munt en serveer met een rietje.

 

Zo maak je een pitcher Mojito
Afhankelijk van hoe groot je pitcher is, doe je de ingrediënten erin. Volg de stappen hierboven, alleen knijp je de partjes nu alleen uit en laat je ze niet in de pitcher zitten. Roer de suiker en limoen goed door tot de suiker is opgelost. Doe dan de rum en muntbladeren erbij en dit kun je gewoon laten staan tot je het nodig hebt. Hou rekening met ongeveer 90 ml per serve. Je schenkt deze mix vervolgens per glas uit. Zorg dat het glas gevuld is met ijs en top dit af met sodawater.

 

Pro-tip
Je kan variëren met je rum, je munt-variëteit (kweek je eigen munt! Het is onkruid en groeit altijd en overal. Wel in een grote plantenbak zetten dus en niet los in de tuin) en ook het soort suiker dat je gebruikt. Alles heeft invloed op elkaar en maakt de Mojito nog een tikkie uitdagender dan ie al is. Nogmaals echt belangrijk: zorg dat je niet teveel sodawater gebruikt, dan smaakt de cocktail snel waterig, zeker omdat crushed ijs veel sneller smelt.

 

5/5 - (1 stemmen)