Pisco Sour

Oorsprong
De Pisco Sour werd in 1916 beroemd gemaakt door ene Victor Morris, die in Lima een cocktailbar opende. Maar hij is niet de bedenker. Die is namelijk onbekend, zoals bij zoveel cocktails. In 1903 wordt de Pisco Sour voor het eerst genoemd op een pamflet “Nueva manual de Cocina a la Criolla”. Pisco is de nationale drank van zowel Chili als Perú, die ook nog eens vechten over wie nou de bedenker is van deze brandy. Doet het iets toe? Niet echt. 

 

Pisco is een brandy en dus gemaakt van druiven. De smaak  hangt dan ook af van welke druivensoort is gebruikt. Maar ook de manier waarop is gedistilleerd heeft veel invloed op de smaak. Uit Chili komen met name kolom-gedistilleerde Pisco’s die lichter van smaak zijn. Uit Perú komen met name in koperen ketels gedistilleerde Pisco’s, die wat meer karakter hebben. De Pisco Sour heeft inmiddels de wereld veroverd en kan met recht een van de meest populaire cocktails van Zuid-Amerika worden genoemd.

 

Moeilijkheidsgraad
Als je weet hoe je moet shaken kun je deze cocktail maken

 

Toegankelijkheid
Geen betere reden om een fles Pisco te kopen.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Daiquirí

Pisco Sour

 

Voorbereiding: 1 minuut

Bereidingtijd: 2 minuten

 

Benodigdheden
60 ml Pisco
20 ml vers limoensap
20 ml suikersiroop
1 eiwit
Methode: Shake & strain
Garnering: Angostura bitters
Glas: Martiniglas of Champagne coupe

 

Zo maak je ‘m
Voor deze cocktail gebruiken we een ‘double shake’. Dat houdt in dat je de cocktail 2 keer gaat shaken. De eerste keer 30 seconden zonder ijs, zodat het eiwit goed luchtig wordt geklopt. Dan voeg je ijs toe en shake je nogmaals zo’n 15 seconden tot de cocktail goed koud is. Finestrain vervolgens in je voorgekoelde glas en garneer met een paar druppels Angostura Bitters. Die blijft namelijk mooi op het schuim liggen, wat ook precies de bedoeling is: de cocktail wordt er zelf niet door beïnvloed, maar het aroma van de cocktail wordt veel krachtiger.

 

Pro-tip
De bitter die in Perú wordt gebruikt is Amargo Chuncho. Niet heel makkelijk te vinden, maar een zeer aromatisch alternatief voor de Angostura Bitters. Daarover gesproken: als je het bitter druppelsgewijs op het schuim doet kun je hier met een satéprikker figuurtjes mee tekenen. Als je trouwens 2 Pisco Sour’s tegelijk maakt heb je ook aan 1 eiwit genoeg, het schuimt genoeg voor twee!

Beoordeel dit