Rémy Martin viert 100 jaar Sidecar

Rémy Martin viert 100 jaar Sidecar

Beoordeel dit

De Sidecar cocktail bestaat honderd jaar en Rémy Martin viert mee. De twee hoofdingrediënten van deze vintage klassieker zijn de tijdloze smaken van de Rémy Martin Cognac en Cointreau likeur. De iconische cocktail uit de jaren twintig is opnieuw populair bij een nieuwe generatie die waarde hecht aan stijl mét inhoud en bij meester-bartenders over de hele wereld.

 

HET VERHAAL VAN DE SIDECAR: TWEE STEDEN EN EEN TRANS-ATLANTISCHE CULTUUR

Na een verwoestende oorlog kwamen de Roaring Twenties, een decennium vol glitter en glamour na een donkere periode van ellende. Jazz was de muziek, de verboden bar het koninkrijk en drinken de favoriete uitspatting. Amerikaanse soldaten gestationeerd in Europa waren gek op één bepaalde cocktail: de Sidecar. Deze zou vernoemd zijn naar een kapitein van het Amerikaanse leger wiens favoriete vervoermiddel in Parijs een motorzijspan was. De Sidecar werd dé cocktail binnen alle grote steden: de Buck’s Club in Londen en Harry’s Bar en het Ritz in Parijs. Een eeuw later is de identiteit van de uitvinder nog steeds het onderwerp van verhitte discussies. Sommigen zeggen dat Harry MacElhone de eerste cocktail mixte in zijn beroemde Parijse bar in de Rue Daunou. Anderen pleiten voor Pat McGarry die hem in de jaren ‘20 introduceerde bij de gentlemen-drinkers van Mayfair in de Londense Buck’s Club. Maar het was Frank Meier in het Ritz die de eerste luxeversie van de Sidecar bedacht door er de zeldzame pre-phylloxera Cognac Fine Champagne, vintage 1865, voor te gebruiken. In het jaar 2000 ontdekte hoofdbarman Colin Field twee flessen in de kelder van het hotel: de cognac achter de “Ritz Special” was een Rémy Martin.

 

HONDERD JAAR STIJL

De Sidecar is sinds 1920 een stijlstatementen opnieuw populair bij een nieuwe generatie klanten die kwaliteit waarderen. De cocktail speelt de hoofdrol in Rémy Martins veelgeprezen film “Team Up for Excellence“, die licht werpt op de band tussen cognac en muziek – voornamelijk Amerikaanse muziek in Frankrijk van 1917 tot vandaag. De film is het resultaat van een samenwerking tussen Rémy Martin en ‘Fred & Farid New York’, de soundtrack is het werk van Grammy-winnaar Usher. De klassieke cognaccocktail uit het oude Europa wordt in de film gekoppeld aan de muziekscene die een eerbetoon brengt aan de roots van de Sidecar.

 

Rémy Martin en feesten zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met boeiende literaire, film- en muzieklegendes en legendarische verhalen over het nachtleven, blijft de magie van de jaren ‘20 ook vandaag nog bestaan. Bewijs hiervan is de heropleving van bars en hotelbars in art deco-stijl en hun cocktailaanbod. Weg zijn de kitscherige brouwsels van de vroege jaren ’20. De elegante, chique cocktail in twentiesstijl is helemaal terug bij trendsetters. Fijne gedistilleerde dranken zoals Rémy Martin Cognac en Cointreau spelen een hoofdrol in deze vintagerevival, met nadruk op authentieke, tijdloze smaken en echte savoir-faire.

 

ALLE GOEDE DINGEN BESTAAN UIT DRIE – 3 DELEN COGNAC, 2 DELEN COINTREAU, 1 DEEL CITROENSAP

Het aura van glamour uit de Jazz Age verklaart voor een deel het voortbestaan van de Sidecar als stijlstatement. De link met de drooglegging geeft de cocktail ook een allure van het verbodene. Maar het echte geheim van de blijvende kracht is de authenticiteit. Weinig andere dranken kunnen tippen aan de geschiedenis en nog minder aan de geraffineerde eenvoud. Net als Hemingway’s proza ligt de genialiteit in het minimalisme. De cocktail doorkruiste oceanen en generaties, onderging moderne aanpassingen maar bleef toch trouw aan het originele recept – met maar één belangrijke en verfijnde uitzondering: de keuze van Rémy Martin 1738 Accord Royal. Vandaag zijn de verhoudingen voor een Sidecar volgens Rémy Martin 3, 2, 1: 3 cl Rémy Martin 1738 Accord Royal, 2 cl Cointreau en 1 cl citroensap. De zachte rondheid van Rémy Martin 1738 Accord Royal komt beter tot recht tegen een achtergrond van heldere citrusvruchten en de intense, eikenhouten toetsen worden versterkt door de krokante zoetheid van Cointreau. Dankzij dit sobere basisrecept heeft de toevoeging van een moderne twist of garnituur des te meer impact.

 

RÉMY SIDECAR AT HOME – SHAKE, STRAIN & SERVE

De elegante en prachtig uitgebalanceerde Rémy Sidecar is een symbool van verfijnde smaak en luxe. Breng een ode aan een eeuw vol stijl en maak thuis een eigen Rémy Sidecar.

60 ml Rémy Martin 1738 Accord Royal
25 ml citroensap
15 ml Cointreau
10 ml suikersiroop (optioneel)

Schud alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs tot de buitenkant van de shaker echt koud wordt.
Giet de cocktail door een zeefje in je mooiste, gekoelde coupe.
Garneer met sinaasappelschil voor een rijke smaak of met citroenschil voor meer frisheid.

 

Geen reactie's

Geef een reactie