
24 mrt Smaakvol activisme: hoe twee frisdrankmakers de markt opschudden met duurzaamheid en circulair denken
In een wereld waarin frisdrank vaak synoniem is met suiker, kunstmatige smaken en eindeloze vrachtwagens vol water, zetten twee Nederlandse frisdrankmakers de wereld op zijn kop. Roze Bunker – ook wel bekend als de Fruitslagers – en de Amsterdamse Frisdrank Fabriek kiezen niet voor de makkelijkste weg, maar wel voor de meest smaakvolle: een toekomstbestendige, circulaire én duurzame drankensector. Wat drijft hen, en hoe combineren zij idealisme met ondernemerschap?
Van reststroom tot siroop
Acht jaar geleden ontstond Roze Bunker uit een uitnodiging om een duurzaam bier te maken voor de Dutch Design Week. Maar zij besloten anders: “Wij zagen meer heil in een duurzame frisdrank,” vertelt Lynn Holsheimer, sinds dit jaar commericeel manager. “Dat was er immers nog niet veel destijds.” Wat volgde was de geboorte van de eerste siroop: Citrus Movement, gemaakt van geschilden citroenen van limoncellomakers en basilicum van lokale telers. Geen transport van water, maar pure smaak – dat werd hun missie.
“Frisdrank bestaat voor 90% uit water,” legt Lynn uit. “Waarom zouden we dat vervoeren, als er in Nederland fantastisch kraanwater uit de muur komt?” Met die gedachte groeide Roze Bunker uit tot een merk dat de volledige alcoholvrije drankenkaart kan vullen met niet alleen siropen, maar ook alcoholvrije wijnen en spirits – én dat met een diepgeworteld respect voor biodiversiteit, korte ketens en circulariteit. Het doel? Herstel van het lokale voedsellandschap.

Tim van Hoon (2e van links) met zijn team
De smaak van ondernemen
Tim van Hoon, mede-oprichter van de Amsterdamse Frisdrank Fabriek, weet wat het is om te vallen en op te staan. Vijf jaar werkte hij aan een natuurlijke energiedrank, tot het project strandde. Toch smaakte het naar meer. “De smaak van het ondernemen in de dranken was goed bevallen,” zegt Tim. Samen met twee compagnons begon hij opnieuw, dit keer met een heldere visie: een eigen lijn natuurlijke frisdranken, én een fabriek waar ook andere merken terecht kunnen.
Wat hen onderscheidt? Echte ingrediënten. “Wij gebruiken fruitsappen, bloemen en kruiden – in tegenstelling tot industriële producten met bulkstoffen en smaakstoffen,” aldus Tim. Hun nieuwe lijn gaat nog een stap verder met functionele frisdranken: drankjes met adaptogene paddenstoelen en werkzame wortels, die naast verfrissing ook iets goeds doen voor lichaam of geest. “De functionele frisdranken hebben de toekomst.”
Duurzaam ondernemen = commercieel activisme
Zowel bij Roze Bunker als de Amsterdamse Frisdrank Fabriek is duurzaamheid geen marketingkreet, maar een vanzelfsprekendheid. Voor Jeroen en zijn team is dat zelfs een vorm van activisme. “Onze missie gaat altijd boven de commercie, maar de combinatie maakt dat ons bedrijf werkt: commercieel activisme noemen we dat,” zegt Lynn.
Ook Tim is overtuigd: “De intentie van je onderneming is direct verbonden met je werkplezier en energie om door te zetten. Dan worden duurzaamheid of liever zelfs regeneratie vanzelfsprekende voorwaarden.”
Reststromen en regenkansen
Circulariteit betekent ook: slim omgaan met wat anders afval zou zijn. Roze Bunker maakt hot sauce van de pulp van hun Madame Gember siroop, of marmelade van Bitter Bloed. Bij de Amsterdamse Frisdrank Fabriek worden kromkommers en ‘lelijk’ fruit tot verfrissende sappen verwerkt. “In onze nieuwe fabriek richten we een ruimte in speciaal voor het verwerken van restpartijen in frisdrank,” vertelt Tim. Zelfs hun kantoor is circulair: gebouwd van hout en bamboe, met meubels van de kringloop.
Maar duurzaam ondernemen is niet zonder uitdaging. “Soms is er gewoon even geen vlierbloesemsiroop,” zegt Lynn nuchter. “Het voorjaar was nat, we konden niet genoeg oogsten. Dat is jammer, maar ook een kans om uit te leggen wat een nat voorjaar betekent voor telers. Bewustzijn begint daar.”
Groeien met visie
Beide bedrijven willen groeien – maar dan wel op hun eigen voorwaarden. Voor Tim betekent schaalvergroting juist méér mogelijkheden voor duurzaamheid, zoals hun streven om flessen van Nederlands glas te gebruiken. “Volgend jaar hopen we de bestelling van 2 miljoen flessen te plaatsen. Dan kunnen we eindelijk lokaal inkopen.”
Voor Jeroen en Lynn gaat groei hand in hand met klantenbinding. “We betrekken klanten bij onze missie en kijken samen: hoe kunnen we samen nog meer positieve impact maken?” Vertrouwen en samenwerking met groothandels zijn daarin essentieel. “Twee jaar geleden liepen we nog aan tegen contracten met grote spelers, nu is er meer ruimte op de menukaart ontstaan voor alternatieve merken.”
Leren van fouten – en elkaar
Grote lessen worden vaak geleerd door fouten, zo weten beide ondernemers. “Als je voor de eerste keer een fabriek opzet, maak je natuurlijk allerlei fouten,” zegt Tim. “Maar de lessen die je daaruit haalt zijn zo waardevol, dat ik ze eigenlijk niet had willen missen.”
Beide halen inspiratie uit andere duurzame pioniers. Lynn noemt Lenteland en Upfront als voorbeelden van regeneratief en transparant ondernemen. Tim noemt Pieter Pot, vanwege hun volharding met herbruikbare verpakkingen. De boodschap aan andere ondernemers? “Hou vast aan je missie en overtuiging,” zegt Lynn. Tim voegt toe: “Je begint op het juiste moment!”
Tot slot: de smaak van verandering
In een markt die lange tijd werd gedomineerd door suikerwater en kunstmatige smaken, laten Roze Bunker en de Amsterdamse Frisdrank Fabriek zien dat het anders kan. Met échte smaken, échte verhalen en échte impact bouwen ze aan een frisdrankrevolutie. En die smaakt naar meer.
Ben je geïnteresseerd in de missie van Amsterdamse Frisdrank fabriek? Je kan in hen investeren! Check https://invest.amsterdamsefrisdrankfabriek.nl/ voor de mogelijkheden om mede-eigenaar te worden van deze onderneming.

De productiefaciliteit van de Amsterdamse Frisdrank Fabriek
Geen reactie's