The Stillery, Amsterdams goud

The Stillery, Amsterdams goud

Beoordeel dit

Het zou zomaar het meest stralende middelpunt van de Amsterdam haven kunnen zijn: de blinkende koperen ketel van The Stillery hun eigen distilleerderij. Voor de opening is deze Müller ketel extra hard opgepoetst en staat keihard te shinen, temidden van alle RVS tanks die de ruimte verder vullen. En juist deze combinatie, de koperen ketel en die stalen tanks, maakt dat hier iets bijzonders gebeurt. De ware betekenis van craft wordt hier gedefinieerd. Een jaar na de opening is er nu de ultieme bekroning: 2 gouden medailles en een meestertitel bij “The Spirits Business” Masters. De wodka scoort een gouden medaille in zowel de biologische als de premium categorie en een algemene Europese Masters-onderscheiding. Dit is de hoogst mogelijke eer binnen de competitie.

 

De jaarlijkse spirit wedstrijd laat zien welke gedistilleerde dranken hoge ogen gooien bij een internationaal publiek van meesterproevers. Dit jaar waren de juryleden unaniem in hun oordeel de vodka van de Amsterdamse distilleerderij een gouden medaille toe te kennen in de categorieën biologisch en premium. Naast dubbel goud is de gedistilleerde drank bekroond met een Europese meestertitel. “Het is vergelijkbaar met het winnen van de Champions League maar dan voor wodka”, zegt oprichter Pascal Peeters.  De gedistilleerde drank kreeg eerder al een zilveren medaille in 2017. Dit was voordat The Stillery vorig jaar hun nieuwe ambachtelijke distilleerderij opende.

 

Die term craft (ambachtelijkheid) tref je de laatste jaren veelvuldig aan op menig fles, naast termen als handmade, carefully selected en premium. Don’t get me wrong, deze termen kunnen gewoon goed gebruikt worden bij de verschillende merken die dit doen, maar het is natuurlijk interessant om te kijken hoe crafted een drank eigenlijk echt is. De meeste gins die je nu op de markt kan vinden komen uit een koperen ketel. Die moeten met de hand worden gevuld met alcohol en botanicals. Craft dus. De meeste nieuwe jenevers komen ook uit koperen ketels, wederom met de hand gevuld. Wat deze dranken gemeen hebben is dat hun basis-alcohol op een andere locatie wordt gemaakt. Vaak wordt in de distilleerderij dan het verschil gemaakt door het daar zelf opnieuw te distilleren.

 

Robin Karels schenkt The Stillery’s Ouwe in.

Eerst was er First

Voor de ontwikkeling van hun vodka, The Stillery’s First, besloten de 3 eigenaars dat ze met die algemene basis-alcohol geen genoegen wilden nemen. Ze wilden ook deze stap in het maken van hun drank in eigen hand hebben en besloten om zelf het graan te malen, mashen, fermenteren en distilleren. Dat dit een kostbare en tijdrovende bezigheid is moge duidelijk zijn. Maar als je zo in elkaar steekt dan is dit de enige weg die je kunt bewandelen, een soort van alles-of-niets principe. Tot ze afgelopen februari hun huidige distilleerderij betrokken in het Westelijk Havengebied was de productie van hun vodka en hun jenever (The Stillery’s Ouwe) bij een derde partij ondergebracht. Sindsdien gaan ze gewoon heel lekker in hun eigen distilleerderij, waar alles is samengebracht en waar alles wordt gemaakt.

 

We krijgen van de 3 eigenaars van The Stillery, Pascal Peeters (oprichter en distiller), Robin Karels (mede-oprichter, creative director) en Daan Choy (structureert dingen sinds 2016) een rondleiding langs de verschillende tanks, ketels en instrumentaria. Voor in de ruimte zijn alle potten geplaatst die ooit in de studentenkamer van Peeters opgestapeld stonden, de plek waar het idee voor The Stillery begon. Hierin heeft hij door de jaren heen honderden verschillende botanicals in gedistilleerd, gemacereerd en geëxtraheerd. En nu vormen ze een smaakbibliotheek die als basis heeft gediend voor hun nieuwe gin: The Stillery’s Most Floral Gin. Want deze is bloemig, laat daarover geen misverstand bestaan. Verder staan er flinke rvs ketels voor het mashen. Hier wordt het zetmeel in het graan omgezet in suikers. Deze worden daarna gefermenteerd en omgezet door gist in alcohol. Dit gaat dan de blinkende koperen ketel in om tot vodka, gin of genever te worden omgetoverd. Pure Magie.

Hier gaat het graan in om te worden vermalen

Alles lokaal

Het mooie van deze drie spirits is trouwens ook nog eens dat alle ingrediënten uit de buurt komen. Het speltgraan, rogge en graan die als basis worden gebruikt voor alle drie de spirits, wordt rond Amsterdam verbouwd. De bloemen en kruiden in de gin komen voor een smaakbepalend deel uit de omgeving van Amsterdam. Bij de stellingkasten vol stooksels staan ook tasting glazen, waarin voor ons de 3 distillaten worden ingeschonken: het is tijd om te proeven. En dat doen we uiteraard in chronologische volgorde.

The Stillery’s First, de vodka (gelanceerd in 2015), rekent vakkundig af met het idee dat vodka smaakloos moet zijn. Hierin zit juist heel veel karakter en smaken als witte chocola en een moutig karakter. Top. The Stillery’s Ouwe (genever) heeft 3 maanden op ex-bourbon vaten gerijpt. De lichtgroene gloed komt door een tinctuur van hop. Een mooie, volle genever (ouwe duidt op een oude jenever, dus met een hoger percentage moutwijn van 27 %) en in ons hoofd maken we al een combinatie voor een kopstoot. Als derde de Gin. We proeven uiteraard jeneverbes, maar daarnaast zijn er nog 17 botanicals, waar we wel even uitleg bij nodig hebben. Rozenbottel, sleedoornbloesem, papaverbloem, madelief en Malva Sylvestrus wordt ons verteld.

We concluderen dat met het openen van deze distilleerderij een nieuwe standaard wordt neergezet. Niet alleen voor Amsterdam, maar voor Nederland. Uiteraard is de distilleerderij te bezoeken voor iedereen die geïnteresseerd is om met eigen ogen het resultaat te bewonderen. Er kan worden geproefd, maar ook zelf worden geëxperimenteerd met distilleren. Neem wel even contact op van tevoren!

Dorstig geworden? De verschillende distillaten zijn te proeven in verschillende toonaangevende bars in Amsterdam en uiteraard te koop in de beter slijter. Online koop je The Stillery’s Ouwe hier, de gin hier en de vodka hier.

Pascal Peeters voor hun etiketteer machine

Geen reactie's

Geef een reactie