Woodford Reserve Old Fashioned Week

Woodford Reserve Old Fashioned Week

Beoordeel dit

Weinig cocktails zijn zo iconisch als de Old Fashioned. Deze op papier zo simpele mix van “a spirit, sugar, bitters and water” werd op 13 mei 1806 voor het eerst omschreven in een krant. Niet heel gek ook dat 13 mei Wereld Cocktail Dag is. Ruim 200 jaar wordt zo dus al een cocktail gemaakt “The Old Fashioned Way”: drank, suiker, bitters en water (ijs). Vrijwel elke spirit kan hiervoor worden gebruikt, maar Bourbon en Rye Whiskey zijn toch echt wel de meest geliefde dranken om als basis te nemen. Het Amerikaanse merk Woodford Reserve organiseert van 14 tot en met 20 november de Old Fashioned Week. Samen met een  de meest toonaangevende bars in Nederland eren zij deze cocktail.

In ruim 40 bars verspreid over heel Nederland kun je deze week bijzondere variaties op de Old Fashioned drinken. Uiteraard allemaal bereid met Woodford Reserve. Daarom hebben wij een paar bars uitgelicht met hun eigen creaties. De volledige lijst met deelnemende bars hebben we hier voor je:

Amsterdam: Axis Lobby, Bar 27, Bar Americain, Bar Mokum, Baut, Bluespoon, Café Panache, Ceppi’s, Cielo, Colima, Door 74, Dutch Courage, Feijoa, Five Brothers fat (alle vestigingen), Fitz’s, Flying Dutchmen Cocktails, JD William’s, Kampai!, Labyrinth, Lotti’s, Malabar, NJOY, Pikoteo, Pulitzer’s Bar, Salmuera, Sins of Sal, Super Lyan, Tales & Spirits, Vesper en Vessel.
Rotterdam: Amehoela, Botanero, Café Annabel, George, The Rumah en Spikizi.
Den Haag: Brick’s, Five PointsSpeakEasy en Ultramarijn.
Around the Nederland: Founders Bar (Maastricht) Mr Smith (Maastricht), Peacock/The Dublin House (Zwolle), CouCou (Vught), Bar Glitch (Nijmegen) en Vane (Eindhoven)

Super Lyan – Amsterdam

Vlakbij het Amsterdamse centraal station ligt Super Lyan. Deze bar werd een jaar of 3 geleden opgericht door het Kimpton DeWitt hotel, in samenwerking met Ryan Chetiyawardana (a.k.a. Mister Lyan). In een 17e eeuws pand is een eclectische bar neergezet die een crossover is tussen 1950’s neon burgerbar, jaren 70 pluche en 2050’s design. Een gevalletje: dat moet je zien.

Uiteraard ontbreekt Super Lyan niet in het rijtje bars dat de Old Fashioned Week ondersteunt. Hun versie heet de Expanded Old Fashioned en bestaat uit Woodford Reserve Bourbon, monocot syrup en unripe passionfruit bitters.

 

Fitz’s Bar – Amsterdam

Deze bar is zo nieuw dat ze nog niet eens een officiële opening hebben gehad. Ruim 2 jaar lang werd er gewerkt aan het Pillows Grand Boutique Hotel aan de Mauritskade. Pal naast het Tropenmuseum is nu dit prachtige nieuwe hotel geopend. Uiteraard met bijbehorende cocktailbar. Deze is opgezet door niet de minste bartender, namelijk door Nick Vrielink. Eerder stond hij al aan het roer van Juniper & Kin (die helaas Corona niet heeft overleefd) en UltraMarijn in Den Haag. Eerder dit jaar werd hij Nederlands kampioen cocktails shaken tijdens de NBC finales.

Gelukkig doen ze wel meteen mee met Old Fashioned Week. De perfecte gelegenheid dus om in alle rust deze nieuwe bar te bewonderen. Hun signature cocktail deze week is de Gold Fashioned. De ingrediënten zijn Woodford Reserve Bourbon, Tempus Fugit Caco a la Vanille, Tonka Bean, Angostura Orange & Aromatic Bitters. De garnering is Millionaire’s shortbread: biscuit, dulce de leche, chocola en gold spray.

 

Flying Dutchmen Cocktails – Amsterdam

Al sinds de opening is deze bar toonaangevend in Nederland. Geen Old Fashioned Week is dus compleet zonder dat zij hier aan meedoen dus! Flying Dutchmen Cocktails (FDC) is fan van exotische ingrediënten en ook in hun versie van de Old Fashioned ontbreken deze niet. Vanaf vandaag kun je hier namelijk genieten van de Bonne Bouche die is gemaakt met Woodford Reserve Bourbon, Canisius Rinse Appelstroop en Juttertje Kruidenbitter.

Daarnaast host FDC op  woensdag 16 november een speciaal event. De Schotse bar Panda & Sons stuurt namelijk Sean Moggach over om zijn kunsten aldaar te vertonen. Wat hij gaat doen is nog in Schotse nevelen gehuld, maar het zal vast zintuigenprikkelend zijn.

Reserveer je plek bij FDC hier: https://www.flyingdutchmencocktails.shop/reservations

 

The Peacock Bar – Zwolle

Cocktailbars zijn allang niet meer exclusief voorbehouden aan de steden in de Randstad. Ook daarbuiten is dit geen uniek fenomeen meer. In Groningen en Maastricht bijvoorbeeld zijn deze al jaren niet meer weg te denken. In het hoge noorden heb je The Stockroom en Cilinder en in het diepe zuiden Mr Smith. Deze drie bars doen overigens óók mee met de Old Fashioned Week.

In Zwolle is sinds heel kort The Peacock Bar open, een cocktailbar die niet zou misstaan in Londen, of New York. Veel informatie kunnen we er nog niet over vinden en zelfs hun adres houden ze nog een beetje geheim. Dat kun je vast opvragen als je reserveert via whatsapp op 06-13652929.

Ook zij hebben een bijzondere variant op de Old Fashioned, met Woodford Reserve Bourbon, Bittermens Xocolatl Bitters en Peer-rozemarijn siroop.

Amehoela – Rotterdam

In Rotterdam ligt deze non-nonsense neo-tikibar op 3 minuten lopen van het centraal station. Hier staat mixologist extraordinaire annex rasentertainer Caco Mosan a.k.a. Cacotails voor je klaar om je de lekkerste en mooiste creaties voor te schotelen. Je hoeft hier overigens geen mierzoete meuk met parapluutjes te verwachten. Bij Amehoela serveren ze het echte werk, maar wel met de knipoog die Tiki in zich heeft. Amehoela heeft een dubbele betekenis. De eerste is een referentie aan dit Rotterdamse begrip voor “wat een onzin” of “doe even normaal” en aan de andere kant de Polynesische dans Hula.

Hun Old Fahioned heet de Irmão en bestaat uit Woodford Reserve Bourbon, Pimento, Tamarinde siroop en Cocoa Bitters. Je kan hier overigens ook heerlijk tropisch streedfood krijgen, een mooie combi dus.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie