Birra Baladin: La Storia

Birra Baladin: La Storia

5/5 - (1 stemmen)

Het verhaal van Baladin begint in het dorpje Piozzo ten zuiden van Turijn in de Langhe, Piemonte. Het is in dit dorpje waar eigenaar Teo Musso in de jaren tachtig begint met het ontwikkelen van bier vanuit zijn ouderlijk huis. Op 78 hectare grond produceert hij zijn eigen ingrediënten waarbij hij voor energie vertrouwt op de zon. Vele bezoeken aan Vlaanderen en jarenlange ontwikkeling van het brouwen van de bieren van Baladin zorgen voor de hoogwaardige producten die op dit moment door hem op de markt worden gebracht.

 

Godfather of Baladin: Teo Musso

Teo Musso is opgegroeid in Piozzo, in een wijnfamilie. Meerdere conflicten zorgden ervoor dat hij zich vaak afzette tegen zijn ouders. Van huis uit wilde zijn vader dat Teo de huisgemaakte wijn dronk. Zijn passie voor bier was snel geboren. Vanuit zijn zelfgemaakte bierbrouwerij in zijn ouderlijk huis heeft hij zijn passie voor bier laten uitgroeien. Van een waanzinnige brouwerij in Piemonte en tientallen Baladin pubs tot een Baladin hotel.

 

Unieke bieren

De bieren van Baladin zijn uniek omdat deze niet worden gefilterd, niet worden gepasteuriseerd en hergisten op de fles. Dit is de reden dat het bier langzaam evolueert waardoor er een natuurlijke variatie in smaak ontstaat. Om de kwaliteit van de bieren te waarborgen, is een relatief lang proces nodig. Bij de meeste bieren kost het drie maanden om de bieren te maken: één maand voorbereiding, één maand hergisting en één maand stabilisatie. Teo ziet bier als een ambachtsproduct dat bij voorkeur gecombineerd wordt met eten.

 

Baladin heeft meer dan 30 soorten bier, waarvan vrijwel alle bieren een eigen verhaal hebben en zijn ontstaan vanuit de wens van Teo Musso om te blijven experimenteren en inspireren. Isaac (zoon) en Nora (toenmalige vrouw) zijn bijvoorbeeld vernoemd naar de naasten van Teo Musso, Nazionale en L’IPPA zijn geproduceerd van 100% Italiaanse ingrediënten. Birra Baladin Leön was oorspronkelijk bedoeld als kerstbier (met de naam Noël), maar vanwege het succes werd het product jaarrond beschikbaar. Daarnaast produceert Birra Baladin bieren als eerbetoon, maar ook passend bij seizoenen en feestdagen: Baladin Rock’n’Roll als eerbetoon aan de oude rock’n’roll scene, Baladin Zucca (pompoenbier) voor Halloween en Baladin Noël speciaal voor kerstmis.

 

Teo Musso, eigenaar van de Baladin brouwerij in Piozzo tussen zijn biervaten

 

Birra Baladin Xyauyù

De Xyauyù serie van Birra Baladin zijn echte ambachtsbieren, ontstaan vanuit het verlangen van Teo Musso om te blijven experimenteren met een belangrijk element in bier: oxidatie. Normaal een van de typische gebreken van bier, maar Teo Musso wilde dit omzetten in een kwaliteit.

Het is een levend bier van hoge gisting dat, na te zijn blootgesteld aan de lucht van het Langhe, een nieuw en uniek product wordt. Door deze blootstelling heeft het bier geen schuimkraag. In de loop der jaren is de Xyauyù-familie door middel van experimenteren steeds verder uitgebreid: Barrel, gerijpt in rumvaten, Fumè, gerijpt in Schotse whiskyvaten, Kentucky, met de infusie van sterke Italiaanse sigaar en Kioke, gerijpt in traditionele Japanse vaten die werden gebruikt om sojasaus te fermenteren. Ook zijn er bieren geproduceerd die rijpen in wijnvaten die eerder waren gebruikt voor rode en witte wijnen van uitmuntende kwaliteit. Het experimenteren stopt nooit.

 

Baladin Xyauyú Oro

Alles begon in 2004 vanuit de wens van Teo Musso om te experimenteren met een van de typische nadelen van bier-oxidatie. Dit wilde hij omzetten in een sterkte. Lange jaren van experimenten en tests volgden, met als hoogtepunt een unieke gerstewijn: Xyauyù. Het is een levend bier van hoge gisting dat, na te zijn blootgesteld aan de lucht, een nieuw en uniek product wordt.  De naam is afkomstig van de onschuldige verbeelding van Wayan, Teo’s tweede kind, die toen drie was en de naam van haar denkbeeldige dochter: Xyauyù.

 

De Baladin Xyauyú Oro was de eerste van de familie van deze gerstwijn. Na 3-4 weken fermentatie wordt groen bier gecentrifugeerd en overgebracht naar een rijpingstank. Hier rust het bier gedurende 6 tot 18 maanden, waarna het wordt overgebracht naar eiken vaten. Na een variabele verouderingsperiode op vat (12 tot 24 maanden) worden verschillende vaten gemengd. Naverschillende kwaliteitscontroles worden de bieren verpakt en gedurende enkele maanden bij kamertemperatuur bewaard. Na een laatste kwaliteitscontrole mag het bier op de markt worden gebracht. Dit proces wordt herhaald bij ieder Xyauyù bier, waarin ze van elkaar verschillen door het gebruik van de vaten en de rijpingsperiode.

Bier-spijs: Chocolade – van pure chocoladerepen tot lava-chocoladetaarten, of zachte chocoladepuddingen, nougat, gebak.

 

Baladin Xyauyú Barrel

Het idee om Xyauyù in rumvaten te verouderen, ontstond voor het eerst in 2012. Teo Musso neemt contact op met zijn vriend Luca Gargano van Velier, die in 2004 op een van zijn onderzoeksreizen een rumdistilleerderij tegenkwam in Trinidad: de legendarische Caroni. Eén jaar eerder was de distilleerderij gesloten, maar er lag nog steeds een waardevolle voorraad van honderden vaten.
Hij besluit ze te kopen en de kostbare inhoud naar Europa te brengen. Het verhaal van dit bier begint met de lege Caroni-vaten en de aroma’s van dit prachtige destillaat, met eenrijpingsperiode van 12-60 maanden.

Bier-spijs: Pure chocolade (min. 80%), droog gebak, of om te genieten met een sigaar (Baladin Tip: Criollo uit Honduras of een Cubaanse petit coronas).

 

Baladin Xyauyú Fumé

In 2012 bereikt de rijping van Xyauyù een nieuw niveau met de komst van Schotse vaten die werden gebruikt om geweldige Schotse whisky’s te rijpen. Een goede vriend van Theo heeft connecties bij Laphroaig. Hier komen de vaten vandaan waar het bier op rust.
De Xyauyù Fumè onderscheid zichzelf door de aanwezigheid van turfachtige tonen, afkomstig van deze whiskyvaten. De Fumé heeft een rijpingsperiode van 12-60 maanden.

Bier-spijs: Perfect als afsluiter van een maaltijd, met pure chocolade of zachte sigaren.

 

Teo Musso met een Fumé in z’n hand, gerijpt dus in Schotse whiskyvaten van Laphroaig

Baladin Xyauyú Kentucky

“De ontmoeting met Giancarlo Guzzo heeft me de gelegenheid gegeven te begrijpen dat tabak diep geworteld is in de landbouwtraditie van ons land en onze bodem”. Dit zei Teo Musso in 2005 toen hij de inspiratie had om een van de meest bijzondere versies van Xyauyù te maken: Xyauyù Kentucky, op basis van tabak.

Tot dat moment had hij dit geoxideerde bier gerijpt in rum- of whiskyvaten. Voor dit bier wilde Teo Musso terug naar de ziel van een typisch Italiaans product: tabak. Het tabak wordt pas toegevoegd na de eerste rijpingsperiode van 6-18 maanden in een rijpingstank. Daarna wordt het bier overgebracht naar eiken vaten, waar de Italiaanse tabaksbladeren uit Kentucky worden toegevoegd en het bier 12-24 maanden rijpt.

Bier-spijs: Pure chocolade (min. 80%), gebak, Toscaanse sigaren.

 

 

Baladin Xyauyù Kioke

Aan het einde van ‘Expo 2015’ ontvangt Teo Musso als geschenk het Kioke vat van Yasuo Yamamoto, dat in het Japanse paviljoen wordt tentoongesteld. In Japan was het de traditie om de fermentatie van sojasaus plaats te laten vinden in de Kioke-vaten. De productie van Kioke-vaten verdwijnt in Japan en wordt vervangen door roestvrijstalen fermentatievaten. Om de traditie te behouden, heeft Yasuo Yamamoto, de laatste generatie in een familie van sojasausproducenten, besloten de vaten voor andere doeleinden in te zetten. Zo kwam hij op het idee om een Xyauyù te laten rijpen in dit kostbare vat genaamd Kioke. Het Kioke vat heeft een open bovenkant en wordt geproduceerd op het eiland Shodo.

Baladin Xyauyù Kioke is ontstaan uit de combinatie van twee ambachtelijke tradities die verband houden met de kunst van het fermenteren. Xyauyù, na fermentatie en 18 maanden rijpingstijd, wordt in de open lucht gerijpt in een nieuw Kioke-vat (betekenis: nog nooit gebruikt voor de fermentatie van soja). Het vat geeft delicate harsachtige tonen en een licht zure toets, voor een uniek aromatisch profiel.

Bier-spijs: Slagroompudding, gebak.

 

Birra Baladin Terre & Lune

Birra Baladin Terre 2010 is gerijpt in gebruikte vaten van geweldige Italiaanse rode wijnen. Om de bieren op een goede manier te kunnen laten rijpen, is een nieuwe kelder gemaakt: Cantina Baladin.

In 2010 realiseerde Teo Musso een project dat hij al heel lang wilde opzetten. Teo Musso zette zich in zijn jeugd af tegen de wijncultuur binnen het gezin. Hierdoor opende hij in 1986 de eerste plaatselijke brouwerij. In de jaren die volgden wilde hij iets doen om zijn familie te eren. Hij ontwikkelde een bier, met invloeden uit de wijnwereld. Dit resulteerde in 2010 in de presentatie van een nieuwe kelder, Cantina Baladin. Deze was gewijd aan het rijpen van bieren op wjinvaten (ook bekend als het voormalige kippenhok van de familie en de voormalige brouwerij). Met zijn vader erbij, presenteerde Teo Musso met trots de resultaten van het Terre en Lune-project: twee bieren gerijpt in houten vaten, waar eerder fantastische Italiaanse witte en rode wijnen in hebben gerijpt.

Bier-spijs Terre: Romige pudding, gebak, cannoli, pure chocolade, noten.
Bier-spijs Lune: noten, cake en koekjes, pure chocolade met meer dan 70% cacao.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie