Cálem Porto – the origin of port wine

Cálem Porto – the origin of port wine

Beoordeel dit

De eeuwenoude wijnsoort Port is de afgelopen decennia langzaam weggezakt in ons collectieve geheugen. En dat is natuurlijk zonde Het is niet een van de oudste wijnsoorten van de wereld, het is ook nog eens een van de meest spannende. Belangrijkste vragen zijn natuurlijk: wat is en het wat kan je ermee doen?

 

WAT IS PORT EIGENLIJK?

Kijk, daar is al meteen het antwoord op de eerste vraag. Port is een versterkte wijn met een volle, zoete smaak en een alcoholpercentage tussen de 18 en 22%. Alle portwijnen worden uitsluitend gemaakt in Portugal van inheemse druivensoorten. De wijngaarden bevinden zich langs de rivier de Douro, staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en heten ‘Quinta’s’. Zeker een bezoekje waard!

 

Cálem Porto

Als geboren ondernemer richtte António Alves Cálem in 1859 Cálem Port op met als doel portwijnen te produceren van superieure kwaliteit. Hij verwierf een eigen scheepvaartvloot en startte met exporteren naar Brazilië waar hij port ruilde voor exotisch  hout. De vloot is vandaag de dag nog steeds zichtbaar in het logo.

 

Geboren in de Douro, gerijpt in Gaia

Cálem wil alleen de beste kwaliteit druiven voor het maken van haar port. Er worden alleen druiven geselecteerd uit twee subregio’s van de Douro, de Cima Corgo en Douro Superior. Deze regio’s staan bekend als de “Port Wine Cathedral”. Hier vindt men de hoogste kwaliteit druiven, afkomstig van beroemde wijndomeinen, genaamd ‘quinta’s’. Het vinificatiecentrum bevindt zich in São Martinho da Anta. De modernste technieken van wijnmaken in combinatie met het hoge niveau van kennis en ervaring van de wijnmakers, resulteert hierdoor in top port wijnen. Na de vinificatie in de Douro vindt het rijpen van Cálem Port plaats in eiken vaten in de schitterende kelders van Vila Nova de Gaia in Porto. De donkere en koele kelders bieden een optimale omgeving voor het ouderen van de port. Het is dan ook in deze kelders waar Cálem ruim 130.000 bezoekers per jaar ontvangt voor rondleidingen en proeverijen.

 

Tawny of Ruby?

Cálem Port is in 4 verschillende soorten verkrijgbaar: wit, rosé, ruby en tawny. Witte en rosé port worden in Portugal vaak als aperitief gedronken met ijs of in een cocktail gemixt met tonic en ijs.

Ruby en tawny zijn veruit de meest bekende portsoorten. Ruby heeft een kenmerkende robijnrode kleur en fruitige smaak. Tawny is daarentegen bruiner van kleur en combineert de fruitige smaak met tonen van noten en caramel. Tawny rijpt op grote houten vaten, waardoor de wijn meer in contact komt met zuurstof. Hierdoor verandert de wijn van kleur en smaak.

 

TIP! Serveer port altijd gekoeld:
Wit & Rosé         6-8  graden
Tawny                  14-16 graden
Ruby                     16-18 graden

Aged Tawny

Een van de bekendste blended ports is de aged tawny. De leeftijd wordt in het Engels op het etiket vermeld als 10, 20, 30 of 40 years old. Deze blends hebben dan gemiddeld de leeftijd die op het etiket staat. Aged tawny behoort tot de moeilijkste ports om te maken. Hij wordt samengesteld van ports uit verschillende oogstjaren en pas na jarenlange vatrijping geblend en gebotteld. Het begint met een selectie van wijnen na iedere oogst. Deze worden op vat gebracht en vervolgens telkens geproefd en uiteindelijk tot een perfecte port geblend. Ideaal om gekoeld van te genieten en te serveren bij sterke kazen, ganzenlever en paté. Bij zoet ook heerlijk  bij gedroogde vruchten, noten, chocoladebrownies en pistache.

 

 

Verras je vrienden met een Cálem Port flight

Ben je op zoek naar een unieke beleving voor jouw gasten thuis? Denk dan eens aan de exclusieve Cálem Port flight. Een hoogwaardige serveerplank waar 3 soorten kwalitatieve port in combinatie met 3 soorten kaas of zoetigheden op gepresenteerd kunnen worden. Dat port goed past bij verschillende soorten kaas is wel bekend, maar de combinatie met zoete desserts is minstens net zo goed!

 

Cálem Port Flight Cheese
Cálem Porto Fine Ruby – Milde kazen
Cálem Porto 10 Years Old – Geitenkaas
Cálem Porto Vintage – Blauwe kaas

 

Cálem Port Flight Sweets
Cálem Porto Fine Tawny – Crème caramel
Cálem Porto Colheita – Tartelette met rood fruit
Cálem Porto LBV – Chocolademousse

 

Trendsetter: Portonic

Iedereen kent de Gin & Tonic, maar er is een nieuwe trend in opkomst: de Portonic. Een heerlijke verfrissende, zachte cocktail met de port van Cálem Porto en de Acqua Tonica van Lurisia.

In vergelijking met een traditionele Gin Tonic is een Portonic wat zachter van smaak. Een goede basis voor de Portonic is de Cálem Porto White & Dry, met zijn zachte en frisse smaak van bloemen, citrus en appel. Dit, in combinatie met de frisheid en lichte bittere toon van Lurisia Acqua Tonica en garnering van citroen en munt maakt een heerlijke cocktail.

 

Classic Portonic:
50 ml Cálem Porto White & Dry
50 ml Acqua Tonica Lurisia
Vul een shortdrink met ijsblokjes en  garneer met citroen of sinaasappelschillen en een takje munt

Bovenstaande cocktail is heerlijk, maar een unieke combinatie is een Pink it up! Portonic: Cálem Porto Rosé in de mix met Lurisia Acqua Tonica of 7UP en een garnering van sinaasappel, komkommer en munt. De Cálem Porto Rosé is vol en zacht met een zoete toets van frambozen, aardbeien en snoepjes. Dit maakt de cocktail heerlijk zoet, maar toch verfrissend. Dé trend voor op het terras!

 

Pink it up! Portonic:

50 ml Cálem Porto Rosé
100 ml tonic of lemonade
1 schijf sinaasappel
1 schijf komkommer

Vul een longdrink met ijsblokjes en schenk de port en mixer in. Top af met een takje munt.

 

De Portonic beeldcredits Albert van Beeck Calkoen

 

Dit artikel is in samenwerking met Calém Port en de Nederlandse dsitributeur Wine & Spirits tot stand gekomen.

Geen reactie's

Geef een reactie