De Elzas

De Elzas

Beoordeel dit

De Elzas (Alsace) vormt een lange smalle strook van 125 kilometer en ligt in het uiterste noordoosten van Frankrijk achter de Vogezen, richting het Rijndal. Het gebied begint bij Marlenheim (ter hoogte van Strasbourg) en eindigt bij Thann (nabij Mulhouse). Het noordelijke
deel van de Elzas, Bas-Rhin geheten, staat vooral bekend om haar kool, graan en veeteelt. Uit het zuidelijke deel van de Elzas, Haut-Rhin geheten, komen over het algemeen de mooiste wijnen.

 

Duitse invloeden

Opvallend in de streek zijn de vele Duitse invloeden, zoals Fachbau (bouw van vakwerkhuizen), Duits klinkende dorps- & familienamen en het feit dat men er “morgen” zegt in plaats van “bonjour.” Dit kan verklaard worden door de gewelddadige geschiedenis van het gebied, waarbij het geregeld van nationaliteit is veranderd. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de Elzas definitief Frans grondgebied. Hierdoor hebben beide landen een grote rol gespeeld in de vorming van de cultuur, taal, keuken en wijn.

 

De ideale locatie

Het grootste deel van de Elzasser wijngaarden ligt op de voetheuvels aan de oostzijde van de Vogezen. De Vogezen vormen een barrière voor
westenwinden die regen en kou kunnen brengen. Hierdoor vangt de westelijke kant van het Vogezengebergte het grootste deel van de neerslag op en is aan de oostzijde aanmerkelijk minder neerslag. Daarnaast heeft de Elzas een opmerkelijk hoog aantal zon-uren, namelijk 1500 tot 1800 uur per jaar.

 

Witte druivenrassen

Het totale wijngaardoppervlak van de Elzas bedraagt tegenwoordig zo’n 15.600 hectare, goed voor een jaarlijkse productie van 1,15 miljoen hectoliter. Van de totale wijnproductie is 90% wit. De klimatologische omstandigheden maken de streek bij uitstek geschikt voor witte druivenrassen. In de Elzas maken de zeven belangrijkste druivenrassen samen zo’n 97% van het wijngaardareaal uit. Dit zijn de druivenrassen riesling, sylvaner, gewürztraminer, pinot blanc, pinot gris, muscat en pinot noir.

 

Flûte d’Alsace

De wetgeving schrijft voor dat alle Elzaseer wijnen in de productiestreek zelf moeten worden gebotteld. De stille wijnen moeten verplicht worden gebotteld op de nu zo bekende lange, ranke fles, de ‘flûte d’Alsace.’ Het was Julien Dopff (werkzaam bij wijnhuis Dopff au Moulin) die rond 1900 als eerste de Elzasserwijn begon te bottelen op de flûte d’Alsace.

Alsace Grand Cru

In 1975 werd in de Elzas voor het eerst de aanduiding Alsace Grand Cru gebruikt. Wijnen die de grand-crustatus mogen voeren, zijn afkomstig van de best gelegen wijngaarden uit de streek. Een Alsace Grand Cru kan alleen geproduceerd worden uit riesling, muscat,
pinot gris, gewürztraminer en sylvaner. Momenteel zijn 51 Grand Cru’s erkend, een aantal bekende Grand Cru’s zijn: Kaefferkopf, Schlossberg, Brand en Schoenenbourg.

 

Crémant d’Alsace

Naast stille wijnen, is de Elzas ook zeer succesvol met haar Crémant d’Alsace. Het is de populairste en meest geproduceerde crémant van Frankrijk en kan een uitstekend (voordelig) alternatief zijn voor champagne. Het was eveneens de jonge Julien Dopff, die na een stage in Reims (Champagne), als eerste in de Elzas met de productie van mousserende wijn volgens de ‘méthode traditionnelle’ begon. Hiermee heeft hij de basis gelegd voor de latere Crémant d’Alsace.

 

Zelf proeven?

Nieuwsgierig geworden naar Elzasser wijnen? Probeer dan eens de Dopff au Moulin Riesling Grand Cru Schoenenbourg of de Dopff au Moulin Crémant d’Alsace Cuvée Julien. Deze wijnen, afkomstig van een van de leidende wijnhuizen in de Elzas, zijn zeker het ontdekken waard!

Geen reactie's

Geef een reactie