Goud uit onverwachte bron: Douglas Laing

Douglas Laing Old Particular

Goud uit onverwachte bron: Douglas Laing

Beoordeel dit

Alhoewel familiebedrijf Douglas Laing een onafhankelijke bottelaar en blender is, heeft het oer-Schotse bedrijf ook een ijzersterke single cask line-up: de Exceptional Single Casks.

 

De zoektocht naar de perfecte scotch is de drijfveer die elke liefhebber elke dag opnieuw nieuwsgierig maakt. Vooral wanneer een nieuwe goudader wordt ontdekt op een onverwachte plek. En de warehouses van Douglas Laing is precies zo’n plek.

Lees meer over Douglas Laing

Douglas Laing

Alhoewel, onverwacht… als je goed bij de les bent, snap je direct waarom dit familiebedrijf over een immense hoeveelheid bijzondere vaten beschikt. Als blenders hebben ze al decennialang contacten in alle Schotse whiskyregio’s. En dus hebben ze ook al decennialang vaten kunnen kopen en bewaren waar nu niemand meer bij kan. Een voorbeeld zijn de vaten die Douglas Laing heeft van de (inmiddels gesloten) distilleerderij Port Ellen. Sommige vaten zijn inmiddels al meer dan vijftig jaar oud zelfs.

Naast de Regional Remarkable Malts hebben ze nog een collectie whisky’s waar het pure Schotland in te proeven is: de Exceptional Single Casks.

Waarbij het belangrijk is om direct de gouden regels van deze whisky’s te benoemen: alleen single cask, geen toegevoegde kleurstoffen en zonder koude filtratie.

De Exceptional Single Casks worden onderverdeeld in drie series: Provenance, Old Particular en Extra Old Particular.

Provenance

Met whisky’s van leeftijden tussen zes en veertien jaar oud vormt Provenance de basis-serie. Hiermee zijn ze een geweldige introductie in de wereld van Single Cask Malt Scotch Whisky’s. En dan vooral de afkomst: elke Schotse whiskyregio is gerepresenteerd, waardoor je echt een whiskyreis door Schotland kunt maken. Elke etiketkleur staat voor een eigen regio, waardoor je precies weet of je Islay (rood), Lowlands (groen), Highlands (paars) of Campbelltown (zand).

Elke fles is gebotteld op 46%

 

Old Particular

De trots van Douglas Laing. Een bijzondere reeks met individueel geselecteerde single malt en single grain Scotch whisky’s uit heel Schotland. De leeftijd is altijd veertien jaar of ouder. Old Particular wordt gebotteld op 3 verschillende alcoholsterktes: 48,4%, 51,5% en Natural Cask Strength.

 

Extra Old Particular

XOP zou je kunnen zien als ‘de grote broer’ van Old Particular. Voor de XOP-serie komen alleen de allerbeste vaten in aanmerking. Denk hierbij aan de oude, zeldzame premium whiskyvaten. Dit is een perfecte cadeauwhisky: de fles wordt verpakt in een luxe, houten geschenkdoos, de hals is in wax gedompeld en elke fles is afzonderlijk genummerd. Over Douglas Laing.

Lees meer over de Exceptional Single Casks

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie