Blend van kennis en liefde bij Douglas Laing

Blend van kennis en liefde bij Douglas Laing

Beoordeel dit

Douglas Laing vertelt een verhaal dat niet veel mensen weten. Er bestaat een tussenweg tussen Malt Whisky en Blended Whisky. Die onontdekte parel heet Blended Malts, en niemand kan daar beter over vertellen dan Lifetime Achievement Award-winnaar Fred Laing.

 

Zo voor de hand liggend als de naam Blended Malt is, zo verrassend zijn de mogelijkheden van deze Schotse whiskysoort. Hoe dat zit, vragen we aan Fred Laing, zoon van de man naar wie zijn familiebedrijf vernoemd is: Douglas Laing.

‘Omdat we van origine blenders zijn en geen distillateurs, hadden we al heel veel vaten in de opslag. Ook hebben we veel contacten bij distilleerderijen over het hele land,’ vertelt Laing, die inmiddels 72 is, maar nog ratelt als een enthousiast kind. ‘We hebben grote voorraden en niet alleen dat; we beschikken ook over vaten waar andere whiskymakers niet bij kunnen.’

 

Unieke whisky vaten

In de juiste handen kunnen die unieke vaten ook unieke, veelzijdige whisky’s tot gevolg hebben. Zoals wordt geïllustreerd met de Remarkable Regional Malts. Douglas Laing gebruikte zijn vakmanschap om zes whisky’s te maken die de zes Schotse whiskyregio’s representeren. En dus zijn Speyside, Campbeltown, Islay, Highlands, Lowlands en de westelijke eilanden allemaal te proeven, gemaakt met whisky’s uit distilleerderijen die daadwerkelijk in die regio’s staan.

 

Laing: ‘Allereerst, sorry voor de weinig bescheiden naam. Maar het tekent wel hoeveel we geloven in dit product. Hoe maak je een blend die niet een merk, maar een regio representeert? Dát is onafhankelijkheid. Geen raad van bestuur dat een oordeel moet vellen. Maak een beslissing en maak whisky’s.’

 

Big Peat

Big Peat van Douglas Laing.

 

Douglas Laing Big Peat whisky

Om te illustreren hoe uniek de positie van zijn familiebedrijf is, benoemt Laing een specifieke whisky van de Remarkable Regional Malts. Namelijk Big Peat, de rokerige whisky (46%) die – uiteraard – het eiland Islay representeert. ‘Eerlijk gezegd begon deze blend niet heel serieus. It was a bit of fun. Maar het was een experiment dat groeide en groeide en inmiddels uitgegroeid is tot een heel serieuze whisky.’

En voor wie dat nog niet gelooft, zal zeker worden overgehaald wanneer hij weet met welk vloeibaar goud deze whisky is samengesteld. De spirit van Caol Ila brengt wat zoetigheid en wordt gebalanceerd door Bowmore. En Port Ellen voegt daar elegantie aan toe. Dit is Islay in een fles. Dát is dus waar Douglas Laing voor staat.

 

Zie hier meer info over Big Peat whisky

Zie hier meer info over Remarkable Regional Malts

 

The Old Fashioned Way

Gevraagd of hij vindt dat blended whisky’s onderschat zijn, ontsteekt de sympathieke Schot in een vurig betoog. ‘Veel mensen denken bij blended meteen dat er veel graanwhisky in zit. Maar wij maken een honderd procent malt marriage. Belangrijkst is de kwaliteit: wat doe je met je whisky? Wij voegen geen kleurstoffen toe en we doen niet aan koude filtering. En als je goed kunt blenden, kun je geweldige whisky’s maken.’

 

‘Het vak van de blender is om met wisselende vaten een constante en herkenbare smaak te creëren. En dat is wat wij doen. We werken niet met computers. We zijn geen engineers in chemische analyse. Wij doen ‘the old fashioned way’. Met de neus, met de mond, met de handen, met de ogen. Daar putten we heel veel trots uit.’

 

Lifetime Achievement

Fred Laing zit nog vol vuur voor het vak dat hij met de paplepel ingegoten kreeg. Eind 2020 ontving hij de Lifetime Achievement Award tijdens de Spirits Business Awards. Op de vraag of die onderscheiding hem iets doet, antwoordt Laing typerend open en enthousiast. ‘Het is fijn om deze erkenning te krijgen.

 

En dat ik dit vakblad ook echt goed vind, maakt het extra bevredigend. Als ik morgen omval, dan ben ik trots op wat ik bereikt heb, maar ik ben nog hongerig. Soms kijk ik terug naar 1968 en dan denk ik: zo lang is dat toch niet geleden? Ik heb inmiddels heel veel verantwoordelijkheden overhandigd aan mijn dochter en schoonzoon, maar… I still get a buzz from the pulse of the company.’

 

Douglas Laing distilleerderijen

Een van de projecten die hem momenteel bezighoudt, is de opening van een eigen distilleerderij. ‘Achttien maanden geleden hebben we een boutique distillery gekocht genaamd Strathearn, zo’n tachtig kilometer ten noorden van Edinburgh. Daar gaan we voor het eerst in de historie onze echt eigen whisky’s maken. Behalve blender, zijn we nu dus ook distillateur.’

 

Ook komt er een nog ambitieuzer project van de grond: een distilleerderij met pakhuizen in thuisstad Glasgow. ‘Dit project heeft wat vertraging opgelopen omdat de eerdere plek die we wilden hebben plotseling werd aangewezen als overstroomgebieden voor de rivier. Nou hebben jullie daar in Nederland wel ervaring mee, maar hier in Schotland hebben we er niet bepaald een expertise in. Daar gaan we dus geen distilleerderij neerzetten.’

 

‘We hebben inmiddels grond aangekocht op een andere plek, die eind maart bekend gemaakt zal gaan worden. Daar bouwen we onze distilleerderij, pakhuizen en kantoren. Mijn grote droom is om nog de vaten te kunnen uitzoeken om de eerste whisky’s daarin te laten rijpen.’

 

Familieliefde

Zo gepassioneerd spreken, kan ook bijna alleen maar wanneer het meer is dan alleen werk. Voor Fred Laing is dit het leven. En die toewijding stopt hij in de producten die uit het familiebedrijf komen.

 

‘Er is een oprechte emotionele connectie. Als ik een foto van mijn vader zie, dan zie ik een herinnering van ons erfgoed. En voor mij persoonlijk is het bijzonder mooi om te beseffen dat dit bedrijf de tweede generatie zal overleven. Veel familiebedrijven komen niet Verder dan de tweede generatie.’

 

‘En bij ons staat er al een derde generatie klaar, die nog gewiekster is dan ik in de afgelopen vijftig jaar ben geweest. En er is zelfs al een potentiële vierde generatie… twee kleinkinderen! Ik weet het, ik mag niks van ze verwachten, maar wat zou het mooi zijn…’

Geen reactie's

Geef een reactie