El Dorado Rum – de traditie van het distilleren in Guyana

El Dorado Rum – de traditie van het distilleren in Guyana

5/5 - (1 stemmen)

Guyana heeft een lange en rijke geschiedenis in de productie van suiker en rum. Zo rond het jaar 1640 werd suikerriet in het land geïntroduceerd door Europese kolonisten. Hierna duurde het niet lang voordat de eerste rum werd geproduceerd. Op het hoogtepunt, had Guyana meer dan 300 (!) werkende rum distilleerderijen. Vandaag de dag is er nog meer één over: die van Demerara Distillers Limited (DDL).

 

Demerara Rum

Het woord ‘Demerara’ wordt wereldwijd door vele mensen geadoreerd en dit is niet zonder reden. De suiker en rum uit Guyana zijn rijk van smaak en uniek in hun soort. Demerara rum heeft, in tegenstelling tot Demerara suiker, een beschermde geografische aanduiding. Altijd wanneer het woord ‘Demerara’ op een fles drank staat, weet je dus precies wie het heeft gedistilleerd. Maar wat is er nou zo bijzonder aan de suiker en rum uit Guyana? Shaun Caleb, master distiller bij DDL, legt het uit: “Er zijn bepaalde omgevingsinvloeden die het hele proces beheersen. In Guyana is het warm, er is een hoge vochtigheid. Het water heeft een hoog zoutgehalte, de bodem bevat veel mineralen en heeft een hoog organisch gehalte, in de lucht en in de bodem zit een enorme diversiteit aan microbiologische soorten, inclusief inheemse wilde gistsoorten. Al deze factoren zijn aanwezig in zowel de suikerriet, de melasse als in het fermentatieproces”.

 

300 jaar Caribische rum productie

Het bekendste product afkomstig van DDL is El Dorado Rum. Deze soepele en complexe rum vertegenwoordigt meer dan 300 jaar Caribische rum productie. De goedlachse Shaun Caleb is sinds 2012 de master distiller bij DDL. Hij had toentertijd de lastige taak om de legendarische George L. Robinson op te volgen, wie maar liefst veertig jaar voor het bedrijf werkte. Shaun Caleb herinnert zich zijn leermeester niet alleen door zijn immens grote schat aan kennis over Demerara rum, maar ook vooral door zijn grote persoonlijkheid en zijn aandacht voor de mens achter het werk.

Shaun Caleb: “We waren aan het werk met de Savalle Still (een historisch Frans distilleerapparaat met vier kolommen), toen George mij het volgende leerde: respecteer altijd de mensen die de still bedienen, ook al moet er soms een fout worden gecorrigeerd. Aan het einde van de dag gaat deze persoon namelijk naar huis, waar zijn gezin vol verwachting op hem zit te wachten. Niets wat er gedurende de werkdag gebeurt moet daar verandering in brengen.”

[tekts gaat verder onder de afbeelding]

 

Blended in the Barrel

Op de distilleerderij van DDL zijn een aantal unieke historische ketels in gebruik. Deze zijn allemaal afkomstig van verschillende suikerplantages in Guyana en behoren tot de oudste ter wereld. Elke ketel is de enige in zijn soort welke hedendaags nog gebruikt wordt voor rum productie, en drie ketels zijn compleet gemaakt van hout. Shaun: “Hoewel de ketels vanuit een kwantitatief perspectief lage opbrengsten geven, is het profiel van de rum die ze produceren zo robuust en uniek dat het uiteindelijk allemaal de moeite waard is”.

Met deze historische ketels heeft DDL als één van de weinige rum producenten het onderscheidend vermogen om unieke rums te creëren en ze van verschillende rum marques (types) te voorzien. Na het distillatie proces, wordt de rum door Shaun Caleb vermengt tot een prachtig eindresultaat. Dit gebeurt volgens de traditionele manier, waarbij de rum eerst in het vat rijpt, en hierna pas wordt vermengd: ‘blending after aging’. In tegenstelling tot deze traditionele manier, geeft de range ‘Blended in the Barrel’ een unieke kans om een non-traditionele manier van blenden te ervaren. De individuele ‘marques’ worden namelijk direct na het distilleren vermengd en hierna word het als blend gerijpt.

 

De favorieten van Shaun

El Dorado Rum heeft een zeer mooie – en brede – core range. Van de El Dorado 3YO, tot aan de El Dorado 21Y0: stuk voor stuk zijn het bijzondere expressies met hun eigen unieke kwaliteiten. In Guyana zelf is de El Dorado 5YO zeer populair. Deze wordt gemixt met bijvoorbeeld kokoswater, Ginger Ale, cola, cranberrysap of gewoon een scheutje water en ijs. Voor Shaun Caleb hangt zijn favoriet af van zijn humeur, de gelegenheid en de mensen: “Als ik cocktails ga drinken in een bar of restaurant, is mijn favoriet een Rum Old Fashioned met El Dorado 12YO of een Daiquiri met de El Dorado 3YO. Als ik met vrienden ben, houd ik het simpel en drink ik het liefst een El Dorado 5YO met kokoswater of, afhankelijk van welke vrienden, neem ik El Dorado 12YO met wat ijs. En om de avond af te sluiten: een dubbele El Dorado 15YO!”

Geen reactie's

Geef een reactie