Geroosterde aubergine met tomaat en Orange Wine

Geroosterde aubergine met tomaat en Orange Wine

Beoordeel dit

Recept: Benny Blisto
Fotografie: Albert van Beeck Calkoen

 

Voor 4 personen

2 aubergines
1 citroen
Zout
olijfolie
4 of 5 mooie tomaten, liefst verschillende soorten
Kruisbessen ( deze kun je ook vervangen voor witte aalbes)
Wortel 500 gram
Appelcider azijn
Hazelnoot olie
Oost Indische kers bladeren en bloemen

 

 

 

Voor de aubergine:
Rooster de aubergines op een hete barbeque helemaal rondom zodat de buitenkant zwart blakert en hard wordt. Prik af en toe in om te checken of ze gaar zijn. Als ze klaar zijn rustig in een luchtdichte bak laten afkoelen en de zwarte schil er af snijden zodat je alleen het gare vlees van de aubergine overhoudt. Snij het vlees in dunne strips en maak aan met een beetje olijfolie, zout en citroensap.

 

Voor de tomaat:
Snij een kruisje in de boven en onderkant van de tomaat en blancheer deze ongeveer 10 seconden in kokend water, leg ze daarna meteen in ijskoud water zodat het velletje losschrikt. Haal alle schil er voorzichtig af met een mesje. (dit zou vrij makkelijk moeten loslaten)

De blancheertijd verschilt een beetje per tomaat qua vorm en rijpheid dus als de tomaat klein en rijp is iets korter en als hij groot is en een stevige schil heeft ietsje langer.

Snij de tomaat in ongelijke stukken van dezelfde maat en maak aan met een beetje zout.

 

 

Voor de kruisbessen:
Was de bessen voorzichtig en snij ze in vier delen

Voor de saus:
Schil de wortels en doe ze in de sapcentifuge, bewaar het sap
(wortelsap kun je ook kopen bij de ecowinkel maar vers is wel iets lekkerder)
Meng ongeveer 100 ml wortelsap met 10 ml appelazijn en een beetje zout. Schep hier 10 ml hazelnoot olie bij en roer een paar keer door met een lepel, niet te veel roeren want dan gaat hij binden.

 

 

Voor de oost Indische kers:
Was de bloemen en bladeren heel voorzichtig, snij of knip de bladeren in ongelijke stukken en knip de blaadjes los van de bloemen, je kan de stamper wel bewaren.

De opmaak:
Leg de auberginestrips in een diep bord, leg hier de stukken tomaat op, vervolgens de stukjes bes en als laatst de oost Indische kers bladeren en bloemen. Sprenkel er een beetje olijfolie, citroensap en zout overheen. Schep hier vervolgens een paar gulle lepels van de wortelsaus overheen.

Wijn pairing:
Pinot Grigio van Dario Pricic, te krijgen via Troppo Giovane.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie