Americano

Oorsprong
Ooit, lang geleden, was in Italië het café niet wat het nu was. Het was er eigenlijk gewoon niet echt. Maar mensen wilden wel een drankje. Bij de apotheek konden Italianen 2 van de meest populaire dranken halen: Vermouth uit Turijn en Amaro uit Milaan. Campari en Martini waren de twee merken die aan de basis stonden van de cocktail die de Milano-Torino werd genoemd. Deze twee konden in de apotheek worden gemixt. Toen eind 1800 de in Amerika wonende Italianen deze mix gingen drinken, werd daar al snel het toen snel populair wordende Seltzer Water aan toegevoegd. In Italië werd daarna deze manier van serveren “Made in the American Way” genoemd: een Americano dus.

 

Fun fact: de Americano was de eerste cocktail die James Bond bestelde in het eerste boek dat Ian Flemming schreef met de beroemdste spion in de hoofdrol. Dit was in Casino Royale, maar de cocktail komt ook nog terug in de films From Russia With Love en From a View To A Kill. Overigens besteld Bond zijn Americano met citroen in plaats van sinaasappel. Maar ja, de beste man dronk z’n Martini ook al verkeerd, dus misschien dat Ian Flemming er zelf een bijzondere smaak op nahield.

 

Moeilijkheidsgraad
Iedereen kan deze maken

 

Toegankelijkheid
Je moet wel een beetje van bitter en kruidig houden

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Negroni
Boulevardier

 

Americano

 

Voorbereiding: 1 minuut

Bereidingtijd: 1 minuut

 

Benodigdheden:
25 ml Rode Vermouth
25 ml Campari
Sodawater

Methode: build & stir
Garnering: schijf vers gesneden sinaasappel
Glas: Longdrink

 

Zo maak je ‘m:
Mix de vermouth en Campari in een longdrink gevuld met ijsblokjes.
Schenk het sodawater erbij en garneer met een flinke schijf verse sinaasappel.

 

Pro-tip
Je kan variëren in de vermouth die je gebruikt, maar ook in het bitter. De oorsprong van de cocktail zijn weliswaar Campari en Martini, in essentie is de basis Vermouth & Amaro. Hierin kun je oneindig variëren.

 

5/5 - (1 stemmen)