Bramble

Oorsprong

De Bramble valt in de categorie Moderne Klassiekers en werd midden jaren ’80 bedacht door de Londense bartender Dick Bradsell. Deze bartender tekende ook voor de Espresso Martini. Hij werkte in die tijd in Fred’s Club, een members only club op Carlisle Street. Het is in essentie een gin sour, aangevuld met bramenlikeur. Maar je zo zou je ook kunnen zeggen Warhol gewoon een blik soep schilderde. Het gaat erom dat deze essentiële twist een hele nieuwe benadering was van de cocktail. Hij groeide op op The Isle of Wight, waar hij als klein jongetje graag bramen plukte. In Londen proefde hij een bramenlikeur via een Franse importeur en hij was meteen terug bij zijn roots.

 

In eerste instantie shakte hij alle ingrediënten en serveerde het in een martini-coupe. Maar hij was hier niet tevreden over. Toevallig zat er een vis-restaurat naast hem en hij gebruikte het crushed ijs in een rocks glas om de cocktail opnieuw te maken. Nu schonk hij ook de Creme de Mure als laatste in het glas, wat een spectaculair effect opleverde. De bramble was geboren. De sleutel tot de perfecte Bramble is om niet teveel likeur te gebruiken, dan wordt de cocktai te zoet.

 

Moeilijkheidsgraad
Je moet kunnen shaken en wat verfijnde motoriek hebben.

 

Toegankelijkheid
De bramble is een allemansvriend. Fris, iets kruidig door de gin en wat zoetig door de likeur.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Aviation
Collins
Gin Basil Smash

 

 

Voorbereiding: 2 minuten (wat extra als je het ijs zelf moet crushen)

 

Bereidingtijd: 3 minuten

 

Benodigdheden
45 ml gin
30 ml vers citroensap
15 ml suikersiroop
15 ml bramenlikeur

Garnering: Schijfje citroen en eventueel verse braam
Methode: Shake, strain and top
Glas: tumbler

 

Zo maak je ‘m
Shake de gin, citroensap en suikersiroop samen met veel ijs in een shaker. Strain dit in een tumbler gevuld met crushed ijs.
Schenk nu heel langzaam de bramenlikeur uit over de cocktail. Garneer met een mooie braam en een schijfje citroen.

 

Pro-tip
Schenk de bramenlikeur pas over de cocktail als je deze serveert. Op die manier zie je de drank mooi langzaam naar beneden lopen. Dit geeft een mooi effect waardoor je nog meer zin krijgt in die cocktail.

 

4/5 - (1 stemmen)