Collins

Oorsprong

De Collins is vernoemd naar John Collins, die begin 1820 in het Limmer’s Hotel in Londen werkte. Hier maakte hij een punch met Holland Gin (Genever dus), citroensap, suiker en sodawater. De uitvinder van deze punch was waarschijnlijk Stephen Price, die gelijktijdig in de Garrick Club werkte, ook in Londen. Maar naar het verhaal gaat was dit een buitengewoon onbeschofte bartender, waardoor de versie van John Collins de naamgever werd. Oorspronkelijk werd genever gebruikt, maar gaandeweg werd dit minder populair en in de V.S. werd meer gevraagd om een Tom Collins, de variant gemaakt met Old Tom Gin. 

 

Hier gaat ook nog een verhaal over rond, namelijk The Great Hoax of Tom Collins. Hierbij werden bezoekers van een bar voor de gek gehouden dat iemand heel slecht over ze sprak. Maar die persoon was natuurlijk nèt de deur uit en heette toevallig Tom Collins. bartenders die vervolgens een boze klant tegenover zich vonden die op zoek was naar ene “Tom Collins” serveerden vervolgens dit drankje, zodat ze toch Tom Collins hadden gevonden. En er achter kwamen dat ze voor de gek waren gehouden.

 

De Collins is een categorie dranken, waarbij de naam ook verwijst naar een manier van cocktails maken. Er is zelfs een speciaal glas voor dit type cocktails. Je raad het al: het Collins glas. Deze cocktail kun je met verschillende dranken maken, waarbij natuurlijk de naam verandert. Zie het recept welke bekende variaties er zijn op deze klassieker.

 

Moeilijkheidsgraad
Alles roeren in een glas, iedereen kan deze cocktail maken.

 

Toegankelijkheid
Deze cocktail is superverfrissend en heel toegankelijk. De versies met London Dry Gin en Old Tom zijn iets meer toegankelijk dan de andere varianten. Maar allen doen 1 ding echt heel goed, namelijk dorst lessen.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Bramble
Daiquirí
Gin Basil Smash
Whiskey Sour

Tom Collins

 

Voorbereiding: 2 minuten. Flesjes klaarzetten, niet te gek allemaal

 

Bereidingtijd: 3 minuten

 

Benodigdheden
Dutch Collins: 60 ml Genever
John Collins: 60 ml London Dry Gin
Tom Collins: 60 ml Old Tom Gin
Pedro Collins: 60 ml Lichte witte Rum
Pierre Collins: 60 ml Cognac
Joe Collins: 60 ml Vodka

30 ml vers citroensap
15 ml suikersiroop of 2 scheppen fijne witte suiker
Sodawater

 

Methode: build & stir
Glas: Collins of longdrink
Garnering: Citroen ‘wheel’ en eventueel Maraschino kers

 

Zo maak je ‘m
Roer alle ingrediënten samen in het glas. Gebruik je suiker ipv suikersiroop, dan eerst dit roeren met het citroensap, dan lost het makkelijker op. Daarna vul je het glas op mijn ijsblokjes en top je het af met sodawater. Garneer met een mooi ‘wheel’ van citroen en eventueel een maraschino-kers.

 

Zo maak je een pitcher
Precies zoals hierboven, alleen dan in een grote kan. Reken zelf uit hoeveel maatjes je moet gebruiken.
Hou er rekening mee dat je gaat roeren en dat je dus de kan niet zó vol doet dat de drank er overheen gaat als je roert.

 

Pro-tip
Je kan vanaf de base-spirit die je gebruikt ook gaan aanvullen met een likeur. Gebruik bijvoorbeeld 45 ml gin en 15 ml Vlierbloesem likeur. Of voeg vers fruit toe: roer 4 frambozen/aardbeien/blauwe bessen mee voor een Raspberry/Strawberry/Blueberry variant.
Afijn, je snapt ‘m zo wel!

 

Beoordeel dit