Dutch Burns – Rudi Merkin (Dutch Courage)

Oorsprong


Deze cocktail is een heel hollandse twist op de Bobby Burns cocktail, een klassieker op basis van schotse whisky, vermouth en bénédictine uit begin 1900. Deze krijgt nu zijn eigen hollands variant of “riff”, met dezelfde opbouw maar een vernederlandst recept. In dit geval is het de door Dutch Courage Cocktailbar geblende scotch die als scotch staat. Vermouth blijft op zijn plek maar de franse benedictine wordt de Zuidam Honey Whisky liqueur wie diezelfde zoetheid van honing meebrengt met een gemoedelijke accent van kruiden.

 

Moeilijkheidsgraad
gemiddeld, goed stirren tot de juiste verwatering is niet makkelijk, maar na een paar keer kom je snel in de buurt.
Lees hier alles over het stirren van een cocktail.

 

Toegankelijkheid
Heerlijk voor de liefhebbers voor mensen die sterke drank gewend zijn, een “acquired taste” voor wie normaal niet verder gaat dan een wijntje of een biertje

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook…
Manhattan
Martinez
Old fashioned
The Japanese cocktail

Dutch Burns

 

Voorbereiding
1 minuutje om alles klaar te zetten.

 

Bereidingstijd
1-3 minuten

 

Benodigdheden:
50ml Douglas Laing Epicurean – Dutch Courage Edition*
25ml Cocchi Sweet Vermouth
10ml Zuidam Honey Whisky Likeur

 

*De Amsterdamse bar Dutch Dourage werd door Douglas Laing uitgenodigd om hun eigen vat The Epicurean whisky te blenden. Deze is uiteraard alleen verkrijgbaar bij die bar (Zeedijk 14), maar de reguliere versie van The Epicurean kun je ook thuis gebruiken!

 

Methode: Stir & strain
Garnering: Revolution Cherry – op een prikker of zonder in het glas geplaatst
Glas: Coupe

 

Zo maak je ‘m
Meet alle 3 ingredienten af en schenk ze in een leeg mixing glas. Vul deze vervolgens vol met ijs en stir deze goed. (voor ongeveer 30 seconden) proef of hij in balans en koud genoeg is. Strain de cocktail in een voorgekoelde coupe (up/zonder ijs), en maak hem af met een revolution cherry of gewone kers.

 

Kun je deze cocktail ook als pitcher maken?
Deze cocktail kan voor grote groepen vooraf gemaakt worden in een fles, zet deze goed koud voor hij geserveerd wordt.
Deel de inhoud van de fles door 10 (dat is het totaal aan ingrediënten, plus smeltwater), zoveel maatjes kunnen in die fles.
Heb je bijvoorbeeld een 70 cl fles, dan kunnen er 7 maatjes in. Doe dan 350 ml whisky, 175 ml vermouth en 70 ml likeur plus 105 ml water in de fles, schudt goed en leg deze koud. Uiteraard is vers stirren altijd lekkerder, maar met groepen heb je soms die tijd niet.

 

Pro-tip
Je kan deze met een andere vermouth proberen, Carpano Antica Formula bijv. zal de cocktail iets zoeter maken. Of gebruik Willems Wermoed om deze nog meer hollands te maken.

 

Beoordeel dit