Hayman’s Tom Collins

Oorsprong

De Tom Collins is een variatie op de Collins en wordt bereid met Old Tom Gin. Dit is een gezoete versie, die stamt uit de tijd vóórdat London Dry Gin überhaupt bestond. Het toevoegen van suiker gebeurde in die tijd (we spreken midden 18e eeuw) met name om de slechte kwaliteit van de gin te verbloemen. Dat is nu natuurlijk niet meer nodig omdat we tegenwoordig prima gins kunnen vinden. De Old Toms die er dus zijn, zijn allen een homage aan die oude stijl.

 

Hayman’s Old Tom Gin wordt gemaakt met dezelfde botanicals als al hun andere gins. Al 150 jaar gebruikt Hayman’s 10 botanicals om al hun recepten te maken, voor elke expressie in een andere samenstelling. Uiteraard is dit een familiegeheim.

 

Moeilijkheidsgraad
Makkelijk om te maken. Zorg er wel voor dat de ingredienten goed met elkaar gemengd zijn.

 

Toegankelijkheid
Dit is een ultiem instap modelletje wat ook nog steeds goed valt bij de veteranen (re: de bartenders van het eerste uur).

Daarnaast is het ook heel makkelijk om te tweaken tot de persoonlijke voorkeuren (Shake er wat fruit bij en je bevindt je al gelijk op het strand).

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook…
Bramble
Collins
Daiquirí
Last Word

Hayman’s Tom Collins

 

Voorbereiding:
Het enige wat enkele voorbereiding nodig heeft is de suikersiroop (5 minuten) als je dit niet kant-en-klaar hebt.

 

Bereidingstijd: 2 minuten

 

Benodigdheden:
15ml Suikersiroop
20ml Citroensap
55ml (Old Tom) Gin
aftoppen met soda water

 

Methode: Shake & Finestrain
Garnering: Citroen wedge/schijfje
Glas: Collins

 

Zo maak je ‘m
Voeg je suikersiroop, citroensap, gin en ijs (in die volgorde) toe aan je shaker tin en shaken maar. Finestrain het vervolgens in een Collins glas met ijs en top het af met wat soda water. Geef het tenslotte nog een kleine stir en serveer eventueel met een rietje.

 

Kun je deze cocktail ook als pitcher maken?
Afhankelijk van de grootte van je pitcher kun je de exacte maten simpelweg vermenigvuldigen. Maar als je de bubbel echt wilt houden is het aangeraden om de soda apart bij te schenken bij elke refill.

 

Pro-tip:
Maak ipv gewoon suikersiroop een Oleo-Saccharum met de citroenschillen.

Doe dit door de schillen (schil de citroenen voor het persen) in een zak met suiker te doen en die luchtdicht af te sluiten. Laat dit een dag of iets langer zitten tot de olieen in de suiker geabsorbeerd worden. Hiermee kun je op dezelfde wijze de siroop maken. Dit geeft je siroop een extra dimensie van smaak.

 

Mounir Hamza in bar Feijoa met de Hayman's Tom Collins

Mounir Hamza in bar Feijoa met de Hayman’s Tom Collins

5/5 - (1 stemmen)