Martinez
Oorsprong
De Martinez wordt wel genoemd als de voorganger van de Dry Martini. Martinez was een stadje in Californië waar tijdens de Gold Rush goud werd gewogen. Een goudzoeker die een geweldige vondst had gedaan ging in de saloon een cocktail bestellen om deze te vieren en vroeg de bartender een mooie cocktail te maken. In die tijd was het drankaanbod wat minder breed dan nu. Met name vermouth, genever en likeuren waren populair, waardoor het aannemelijk was dat de bartender deze ingrediënten zou hebben gebruikt. De stap naar de Dry Martini zou dan ook niet heel groot zijn geweest, waarbij de rode voor droge Martini werd gewisseld, die rond 1900 populair werd.
De Martinez op haar beurt is waarschijnlijk afgeleid van de Manhattan, zoals kan worden opgemaakt uit O.H. Byron’s The Modern Bartender’s Guide uit 1884. Daar staat namelijk dat de Martinez gelijk is aan de Manhattan, maar dan met gin. En met gin werd in die tijd meestal Genever (Holland Gin) of Old Tom Gin (gezoete gin) bedoeld. Tegenwoordig is een London Dry Gin meer gebruikelijk voor het maken van een Martinez.
Moeilijkheidsgraad
Met name het stirren en het vinden van de juiste balans tussen verkoeling en verdunning vergt wat oefening.
Toegankelijkheid
Dit is een vrij straffe cocktail, kruidig en sterk. Niet voor de faint of hearted, maar absoluut een smaakervaring voor de geoefende drinker.
Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Bronx
Hanky Panky
Manhattan