Mint Julep

Oorsprong
De Mint Julep is een van de oudst bekende cocktails, daterend uit waarschijnlijk 1770. Cocktail historicus David Wondrich tekent op dat dit wel eens de ‘eerste echt Amerikaanse cocktail’ zou kunnen zijn. Het woord is afgeleid van het latijnse Ivleb Rosatvm, een 16e eeuws medicinaal rozenwater. De bittere medicijnen werden wat drinkbaarder gemaakt door rozenwater en suiker. Gaandeweg werden andere ingrediënten toegevoegd en kreeg dit drankje ook de functie van verfrissende mix.

 

Als er rond 1770 ook bourbon whiskey aan de drank wordt toegevoegd heeft dit ‘medicijn’ definitief de stap gemaakt naar een genotsmiddel. Als rond 1820 ijs breed beschikbaar komt door het pionierende werk van Frederic Tudor (aka The Iceking) neemt het maken van cocktails een grote vlucht en wordt de Mint Julep echt populair.

 

De zilveren cup is niet alleen mooi om te zien, maar is ook belangrijk voor de smaak van de cocktail. In een glas werkt deze cocktail niet en zal deze te snel verwateren. De zilveren cup geleidt temperatuur geweldig en zal een dikke laag ijs aan de buitenkant krijgen als je hierin de cocktail serveert. De Mint Julep is de officiële cocktail van de Kentucky Derby (elke eerste zaterdag in mei). Er worden dan meer dan 120.000 Mint Julep’s verkocht op 1 dag.

 

Moeilijkheidsgraad
Technisch niet een hele moeilijke cocktail, maar het hebben van een silver-plated Julep Cup is wel echt een vereiste.

 

Toegankelijkheid
Dit is een sterke cocktail, kruidig, maar wel een mooie instap naar de echte klassieke alcohol-forward cocktails.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Mojito
Manhattan
Old Fashioned

 

Mint Julep

 

Voorbereiding: 2 minuten of 24 uur (zie pro-tip)

 

Bereidingtijd: 2 minuten

 

Benodigdheden
60 ml Bourbon Whiskey
5 – 10 ml suikersiroop
15 – 20 Muntblaadjes

 

Methode: build
Glas: Julep Cup
Garnering: Munt topje

 

Zo maak je ‘m
Kneus de muntblaadjes tussen je handen door alle blaadjes in je ene hand te leggen en er met je andere op te slaan. Doe ze nu in de Julep Cup met de andere ingrediënten. Laat dit 5 minuten trekken (of langer als je de cocktail van tevoren bereidt) en verwijder dan de muntblaadjes. Laat ze wel even in het glas uitlekken. Daarna vul je de Julep Cup met crushed ijs (geen hele ijsklontjes) en garneer met mooi munttopjes Drink met een rietje.

 

Zo maak je een pitcher
Het komt er in feite op neer dat je een kan pure Bourbon Whiskey maakt met wat suikersiroop en met een infusie van munt. Je kan met dezelfde methode als hierboven ook een hele karaf voorbereiden. Die kan je dan als het zover is serveren in losse Julep Cups, gevuld met crushed ijs.

 

Pro-tip
Het allerlekkerste is als je een Mint Julep 24 uur voordat je ‘m gaat drinken alvast klaarmaakt en in de koelkast klaarzet (zonder ijs uiteraard, wel afgedekt). Prepareer de Mint Julep volgens het recept, waarbij je munt, suiker en bourbon 24 uur lang laat trekken. Voeg het ijs toe als je de cocktail gaat serveren.

5/5 - (1 stemmen)