Martinez

Oorsprong


De Martinez wordt wel genoemd als de voorganger van de Dry Martini. Martinez was een stadje in Californië waar tijdens de Gold Rush goud werd gewogen. Een goudzoeker die een geweldige vondst had gedaan ging in de saloon een cocktail bestellen om deze te vieren en vroeg de bartender een mooie cocktail te maken. In die tijd was het drankaanbod wat minder breed dan nu. Met name vermouth, genever en likeuren waren populair, waardoor het aannemelijk was dat de bartender deze ingrediënten zou hebben gebruikt. De stap naar de Dry Martini zou dan ook niet heel groot zijn geweest, waarbij de rode voor droge Martini werd gewisseld, die rond 1900 populair werd. 

 

De Martinez op haar beurt is waarschijnlijk afgeleid van de Manhattan, zoals kan worden opgemaakt uit O.H. Byron’s The Modern Bartender’s Guide uit 1884. Daar staat namelijk dat de Martinez gelijk is aan de Manhattan, maar dan met gin. En met gin werd in die tijd meestal Genever (Holland Gin) of Old Tom Gin (gezoete gin) bedoeld. Tegenwoordig is een London Dry Gin meer gebruikelijk voor het maken van een Martinez.

 

Moeilijkheidsgraad
Met name het stirren en het vinden van de juiste balans tussen verkoeling en verdunning vergt wat oefening.

 

Toegankelijkheid
Dit is een vrij straffe cocktail, kruidig en sterk. Niet voor de faint of hearted, maar absoluut een smaakervaring voor de geoefende drinker.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Bronx
Hanky Panky
Manhattan

Martinez

 

Voorbereiding

Het bij elkaar zoeken van de juiste flessen is wel even een dingetje, je hebt waarschijnlijk niet alles hiervan standaard in huis liggen.
Als je ze in huis hebt ben je vrij snel klaar met de voorbereidingen.

 

Bereidingtijd

3 minuten

 

Benodigdheden

60 ml Genever of Old Tom Gin
30 ml Rode Vermouth
5 ml Maraschino likeur
3 dashes Boker’s Bitters
OF
1 dash Angostura Bitters &
1 dash Orange Bitters

Methode: Stir & strain
Glas: Martini coupe of coupette
Garnering: Orange twist

 

Zo maak je ‘m

Voeg alle ingrediënten samen in een mixing glass met veel ijs en roer dit mengsel tot het ijskoud en bijna stropig is. Proef tussendoor kleine beetjes of de cocktail echt koud is en of de verdunning goed is. Dit veriest wat ervaring, maar die krijg je vanzelf. Strain in het voorgekoelde glas en garneer met een orange twist.

 

Pro-tip

De originele versie van de Martinez werd gemaakt met Boker’s Bitters. Die worden echter niet meer gemaakt en het recept is verloren gegaan. Een Schotse bartender heeft na lang onderzoek een nieuwe versie op de markt gebracht onder de naam Dr Adam Elmegirab’s Boker’s Bitters. Even zoeken op het www en je vindt vast een webshop waar je ze kan krijgen. Geen zin om speciaal dat ene flesje te kopen? Dan zou je ook een combinatie van Angostura en Orange Bitters kunnen gebruiken. Die flesjes heb je een stuk vaker nodig dus handig om in huis te hebben.

Beoordeel dit