Sazerac

FacebookPinterestLinkedInWhatsApp

Oorsprong
Een van de grote klassiekers uit New Orleans van begin 1800. 

 

Moeilijkheidsgraad
Hier moet je wel een redelijke pro voor zijn. Tips om te stirren vind je hier.

 

Toegankelijkheid
Voor de echte cocktail liefhebber. Dit kan niet je eerste cocktail ooit zijn, want dan wil je er nooit meer een maken (of drinken).
Heb je je echt verdiept in het maken van cocktails en ben je gewend aan complexe smaken, dan is dit je cocktail.
De variant met half Cognac en half Rye Whiskey is toegankelijker dan de versie met enkel Rye.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Corps Reviver #2
Hanky Panky
Manhattan
Old Fashioned

Sazerac

 

Voorbereiding: 4 minuten

Bereidingtijd: 5 minuten

 

Benodigdheden
Absinth (om glas te coaten)
Suikerklontje
1/2 eetlepel water
3 dashes Peychaud’s Bitters
2 dashes Angostura Bitters
35 ml Rye Whiskey
35 ml Cognac*
* indien je enkel Rye Whiskey gebruikt vervang je de Cognac daarmee)

 

Methode: stir & strain
Glas: Rocks
Garnering: citroen zest

 

Zo maak je ‘m
‘Coat’ een gekoeld rocks glas met Absinth en giet weg wat over is.
Muddle in een mixing glas het suikerklontje, water en beide bitters.
Voeg dan de Rye en Cognac toe en vul met ijs. Stir tot het ijskoud is.
Strain in het voorbereide glas (zonder ijs).
Knijp de citroenschil boven het glas uit. Deze gaat niet in de cocktail als garnering.

 

Pro-tip
De meest klassieke manier van het glas coaten is om de absinth in het glas te schenken en het dan tussen je handen te draaien en tegelijk omhoog te gooien, terwijl je “Sazerac” roept. Nadeel is echter dat de Absinth alle kanten op sproeit.