Singapore Sling

Oorsprong

De Singapore Sling zou kunnen zijn ontstaan in de Long Bar van het Raffles Hotel, uiteraard in Singapore, door de bartender Ngiam Tong Boon. However, het is niet zeker of dit ook de plek is waar de cocktail echt is ontstaan. Er is ook geen documentatie van het originele recept dus er zijn heel veel verschillende versies, variërend van vrij simpel tot zeer complex in samenstelling. Maar welke versie je ook gebruikt, het doel is om een verfrissende escape te zijn van de hitte in Singapore. Hou dat dus altijd in gedachte als je ‘m maakt èn drinkt!

 

De ‘sling’ is een soort cocktail, waarbij de drank aangelengd is met suiker en water. In de evolutie van de cocktail zijn hier gaandeweg ingrediënten aan toegevoegd. Dat kwam door bijvoorbeeld de introductie van ijs achter de bar en de beschikbaarheid van ander fruit en nieuwe dranken. Op deze pagina vind je 2 recepten. De eerste is een makkelijke, maar ook een hele klassieke. Het tweede recept is een zeer complexe. Hierin zie je wel de evolutie van deze cocktail. En natuurlijk geeft het aan dat cocktails maken ook een zoektocht is naar je eigen smaak.

 

Moeilijkheidsgraad
In principe alleen shaken, maar afhankelijk van de versie die je gaat maken zijn de ingrediënten makkelijk of juist een stuk moeilijker te vinden.

 

Toegankelijkheid
De eerste slok is fruitig en zoet, maar dan komt ook meer complexiteit naar voren. Uiteraard afhankelijk van de versie die je drinkt!

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
Bramble
Gin Basil Smash
Russian Spring Punch

Singapore Sling

 

Voorbereiding
Alleen al het verzamelen van alle ingrediënten kost je een behoorlijke tijd.
Het beste bedank je dus ruim van tevoren dat je deze cocktai wit gaan maken.

 

Bereidingtijd
4 minuten – Als je alles bij elkaar hebt is het een kwestie van afmeten en shaken.

 

Benodigdheden
Recept 1 (Uit Harry Craddock’s Savoy Cocktail Book)
45 ml Cherry Heering Likeur
25 ml London Dry Gin
15 ml vers citroensap
15 – 30 ml sodawater

 

Recept 2 (via Dale DeGroff)
45 ml London Dry Gin
15 ml Cherry Heering Likeur
10 ml D.O.M. Bénéctine
10 ml Triple Sec
45 ml (vers) ananassap
15 ml vers limoensap
3 ml Grenadine
1 dash Angostura Bitters

Methode: Shake & strain
Glas: Highball of sling glas
Garnering: Partje ananas en eventueel Maraschino kers

 

Zo maak je ‘m
Recept 1: Shake alle ingrediënten behalve het sodawater. Strain in een collins glas vol ijs en top af met sodawater.
Recept 2: Shake alle ingrediënten met veel ijs en strain een glas gevuld met ijsklontjes.

 

Pro-tip
Er zijn verschillende recepten van deze cocktail, die niet allemaal even goed zijn. Dit recept is afkomstig van een voormalig bartender uit het Raffles Hotel, maar absoluut niet het officiële recept dat Raffles hanteert. Tussen de Raffles versie (die vooral heel veel ananassap aangeeft), de Harry Craddock en de Dale DeGroff-versie zit een wereld van verschil en je kan dus eigenlijk zelf lekker gaan experimenteren om jouw favoriete variant te vinden.

Beoordeel dit