Whiskey Sour

Oorsprong
De eerste vermelding van de Whiskey Sour is in het beroemde boek “The Bartender’s Guide: How To Mix Drinks” van Jerry Thomas. DIt recept luidde: “Take 1 large tea-spoonful of powdered white sugar dissolved in a little selzer or Appolinaris water. The Juice of half a small lemon. 1 Wine-glass of Bourbon or Rye Whiskey”. Wat de oorsprong van de cocktail precies is is, zoals bij zoveel klassiekers, niet bekend, maar zal waarschijnlijk iets te maken hebben met de Britze zeevaart. Er werd aan boord van zeesschepen vaak een mix van drank, citrus, suiker en water gedronken. Britse zeelieden werden in de volksmond ook wel limeys genoemd. 

 

Moeilijkheidsgraad
Hiervoor moet je kunnen shaken, maar het is geen hele moielijke cocktail.

 

Toegankelijkheid
De Whiskey Sour is waarschijnlijk de meest gedronken cocktail op aarde. Het maakt de, voor gewone stervelingen, wat minder toegankelijke whiskey ineens de lekkerste drank op aarde. Leuk detail: je kan een sour van letterlijk elke dranksoort maken, al is de een lekkerder dan de ander.

 

Als je deze lekker vindt, probeer dan ook
DiSaronno Sour

Whiskey Sour

 

Voorbereiding: 2 minuten

Bereidingtijd: 3 minuten

 

Benodigdheden
50 ml Whiskey (Kan Bourbon zijn of Rye)
40 ml vers citroensap
30 ml suikersiroop
Angostura Bitters

 

Methode: shake & pour
Glas: Double Old Fashioned of groot Rocks glas
Garnering: sinaasappelzest en eventueel Maraschino kers

 

Zo maak je ‘m
Shake alle ingrediënten, met uitzondering van de bitters, in een shaker. Let op: eerst shake je zonder ijs, om het eiwit luchtig te maken. Vervolgens vul je de shaker met ijs en shake je zo’n 10 seconden stevig. Dit kun je nu allemaal in je glas gieten, dus mèt ijsklontjes en al. 

 

Pro-tip
De Whiskey Sour kun je oneindig variëren door de basisdrank te veranderen. Eigenlijk kun je elke whiskey of whisky gebruiken, maar ook elke andere spirit of likeur. Gebruik je een likeur, verminder dan de hoeveelheid suiker in je cocktail naar 20 ml per cocktail.

 

Beoordeel dit