Dit is Hayman’s Gin

Dit is Hayman’s Gin

Beoordeel dit

Maak kennis met de line-up van Hayman’s Gin, de enige onafhankelijke distillateur die nog True English Gin maakt.

 

door Gandor Bronkhorst

fotografie Albert van Beeck Calkoen/Hayman’s Gin

 

Het verhaal van Hayman’s gin is verhaal van True English gin. Gebalanceerd, klassiek en genuanceerd. Hayman’s wordt dan ook nog altijd op de traditionele manier gemaakt: met een traag, tweedaags distilleerproces. In de woorden van Miranda Hayman: ‘dit doen we niet alleen omdat we zijn blijven hangen in het verleden. We doen dit omdat het simpelweg een betere drank oplevert.’

De producten van deze familiedistilleerderij volgen de historische ontwikkeling van gin en altijd op basis van de familiereceptuur.

 

Hayman’s London Dry Gin

Haymans London Dry gin

 

Dat een gin in Engeland gedistilleerd wordt, wil nog niet zeggen dat het een gin is die in 150-jarige traditie is gemaakt.

Bij Hayman’s London Dry gebeurt dat wél. En dat betekent: volgens het traditionele tweedaagse distilleerproces en met negentiende-eeuwse receptuur, komt dit zo dicht bij de historie als mogelijk is.

De London Dry is perfect gebalanceerd, met een stevige ruggengraat van jeneverbes en citrustonen.

Slechts tien zorgvuldig geselecteerde botanicals worden – samen met de Britse granen uiteraard – in traditionele koperen ketels gedistilleerd. Precies zoals de voorvaders van de familie Hayman dat in 1863 deden.

Trots zijn de makers vooral op de rol die korianderzaad speelt in hun distillaat. De overige smaakmakers zijn zoethout, angelicawortel, nootmuskaat, kaneel, cassiaschors, orriswortel en gedroogde citroen- en sinaasappelschillen.

 

Lees hier meer informatie over de London Dry Gin

 

Hayman’s Gently Rested Gin

Haymans Gently Rested

De Gently Rested Gin (41,3%), heeft drie weken rijping op oude Schotse whiskyvaten gekregen. Niet omdat dat de trend is, maar omdat de gin vroeger zo gedronken werd in de Londense gin palaces halverwege de negentiende eeuw.

‘Toen mijn opa nog in de distilleerderij werkte, werkte hij met houten vaten. Niet om de smaak die ze afgaven, maar omdat de gin daarin vervoerd werd. Stalen tanks kwamen pas later. De gins die in de negentiende eeuw werden gedronken in de legendarische Londense ‘Gin Palaces’, hadden altijd een heel klein beetje hout. Dat hebben we geprobeerd na te bootsen, maar dan natuurlijk wel naar de smaak van nu.’

En door dat tikje hout komen niet alleen de citrus-smaken, maar peperachtige tonen naar voren.

 

Hayman’s Old Tom Gin

Hayman’s Old Tom Gin

Terug naar Victoriaanse tijden van hoge morele standaarden en geheime gintaps! Wie rond het einde van de negentiende eeuw op een Londense straat een beeltenis van een zwarte kat voor het raam aantrof, kon zijn dorst met wat geheimzinnige kattentaal duidelijk maken.

Wanneer je gemauw werd beantwoord werden met hetzelfde geluid, kon uit een slurfje in de kat een shotje gin verwachten voor wat we tegenwoordig een Lidl-prijsje zouden noemen.

De stijl gin uit die tijd wordt Old Tom genoemd, en is een van de specialiteiten van de Londense distillateur Hayman. De Old Tom heeft dezelfde botanicals als de London Dry, maar dan in grotere hoeveelheden.

Ook wordt er een tikje suiker aan toegevoegd om de smaak nog voller te maken.

 

TIP: lees hier hoe je een geweldige Hayman’s Tom Collins maakt

 

Hayman’s Royal Dock

Haymans-gin-royal-dock

Deze Navy Strength gin werd voor het eerst geproduceerd door de familie Hayman voor de koninklijke Britse marine in 1863. En bij deze maritieme gin, hoort natuurlijk een zeer manmoedig smaakprofiel. Zo is het alcoholpercentage is een heel serieuze 57%, wat de smaakpapillen flink doet kolken.

Het distillaat is krachtig, gedurfd en tegelijkertijd heel knap gebalanceerd. Verwacht een stevige jeneverbes, wat koriander en scherpe citrus, gevolgd door meer florale ondertonen.

Zie hier meer informatie over Hayman’s Gin

 

Hayman’s Sloe Gin

Hayman's Sloe Gin

Hoewel het een van de oudste ginsoorten is, geniet Sloe Gin nog niet een grote bekendheid. Waarom dat is? Misschien omdat het een onverwachte smaak heeft, maar misschien is het ook gewoon een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind.’

Toch is Sloe Gin zeer de moeite van het ontdekken waard, vooral in het najaar. Een zoet-zuur-bittere drank op basis van gin en sloe berries, oftewel sleedoorn bessen (die anders dan de naam doen vermoeden geen bessen zijn, maar heel kleine pruimen).

Die worden met pit en al gebruikt tijdens het distilleren, waardoor er zelfs wat amandeltonen in terug te proeven zijn.

Dat traditionele maakproces geeft de gin een heel eigen complexiteit en is tegelijkerijd een geweldige balanceer-act in de ketels: precies genoeg zoet, zuur, gin en zelfs wat bitter. Vakmanschap in de fles, kortom.

 

Hayman’s Rare Cut

Haymans rare cut

Dit is misschien wel de modernste gin die Hayman’s maakt, al gaat ook deze receptuur meer dan vijftig jaar terug. In oktober 1969 trad Christopher Hayman namelijk in het familiebedrijf, waar hij vandaag de dag nog steeds een belangrijk deel van uitmaakt.

En om dat heugelijke moment te vieren, heeft Hayman’s een Limited Edition Gin gemaakt, waar Christopher Hayman persoonlijk aan gewerkt heeft, met als resultaat een heldere en gebalanceerde True English Gin met een serieus alcoholpercentage van 50%!

Verwacht in deze gin een neus van jeneverbes en verse citrus met onderliggende tonen van peper. De smaak is die van een klassieke, gebalanceerde London Dry Gin, met een sterkere intensiteit van de botanicals dankzij het hoge alcoholpercentage.

Een klassieke gin die het beste tot z’n recht komt in een al even klassieke cocktail: de Martini.

 

TIP: lees hier hoe je een geweldige Martini maakt!

Voor meer informatie: zie Haymansgin.com

Geen reactie's

Geef een reactie