Vier roze gins, een zoete en een blauwe

Fotocredits Albert van Beeck Calkoen The Art of Drinks Pinks Gins

Vier roze gins, een zoete en een blauwe

Beoordeel dit

Gin komt niet alleen in vele smaken, maar ook in vele kleuren. Pink gin is sowieso al heel oud en gaat terug tot midden 19e eeuw als Britse en is eigenlijk een soort cocktail van gin met Angostura Bitters. De pink gins die we nu kennen zijn geïnfuseerd met rood fruit en dus wat zoeter. Fun fact: in de UK, waar gin toch al best een ding was, zijn Pink en Flavoured Gins de snelstgroeiende categorie. In Nederland leunt de gin-drinker vanaf het begin van deze rage al meer naar de flavoured gins, dus wij verwachten dat deze trend ook hier snel gaat groeien. Wij selecteerden zes gins die gekleurd en/of flavoured zijn.

 

Ginneken Dutch Pink Gin – 39 %

Deze gin is vernoemd naar de Bredaase wijk Ginneken. Dit is de pink variant ervan, gemaakt met onder andere bramen, veenbessen en bosbessen.

 

Kleur: lichtroze
Neus: zeer vol, dennen, jeneverbes, licht fruit
Smaak: krachtige jeneverbes met dennen, iets dropachtig, bessen richting nasmaak met licht vanille en laurier.
Oordeel: het fruit speelt meer op de achtergrond mee dan dat het echt domineert. Dat kunnen wij wel waarderen. Door de dennen krijgt deze gin meer het karakter van een zomers bos met een citrustoon en een munt-achtige afdronk.
Drinksuggestie: G&T met droge tonic, of juist een zoete. Je krijgt met beide een totaal andere G&T.

 

Flavoured Gin The Art of Drinks Fotocredits Albert van Beeck Calkoen Gin

 

1689 Pink Gin – 38,5 %

Als eerste Nederlandse merk lanceerde 1689 een pink gin. Het concept van het merk is dat het op een authentiek recept is gebaseerd en het refereert aan The Glorious Revolution. Deze gebeurtenis uit 1689 was de machtsovername in Engeland door stadhouder Willem III. Dit leidde tot de ontwikkeling van gin, op basis van jenever. The rest is, zoals wel vaker wordt gezegd, history.

 

Kleur: gelig licht-roze
Neus: aardbei, vanille, romig, Haribo aarbeien,
Smaak: De zoetige kweepeer komt in het begin mooi door met het fruit. Daarna volgen ook de ‘echte’ gin botanicals.  De afdronk is juist weer typisch gin met anijs en het fruit als echo.
Oordeel: De smaak is op het eerste ‘gezicht’ zoet, zonder dat de gin gezoet is. De smaken gaan in het begin wel erg richting snoep, wat voor ons wel wat heftig is. Proef je echter door, dan ontdek je de complexiteit met de ‘basis-gin’. Het fruit komt steeds beter in balans met de Oriëntale kruiden als nootmuskaat en kruidnagel en de afdronk van anijs is aangenaam.
Drinksuggestie: Een fruitige negroni

 

Flavoured Gin The Art of Drinks Fotocredits Albert van Beeck Calkoen Gin

 

Tarquin’s British Blackberry Gin – 38 %

Deze distillery ligt in Cornwall, waar het bij openen de eerste nieuwe distilleerderij was in ruim 100 jaar. Hun range bestaat uit een bonte verzameling van smaken, zoals de Strawberry & Lime Gin, de Pink Grapefruit & Elderflower Gin en de Cornish Sunshine Blood Orange Gin. Hadden we al gezegd dat flavoured gins enorm in opkomst zijn?

 

Kleur: robijnrood tot bruinrood
Neus: Jeneverbes, braam, jeneverbes, citroenschik
Smaak: Jeneverbes en rood fruit zijn mooi in balans, zoete bramen crumble komt eerst door, daarna de klassieke ginbotanicals
Oordeel: Prachtige balans tussen de droge gin en de bessen. Wij zijn fan.
Drinksuggestie: Clover Club, G&T met Fever-Tree Mediterranean Tonic.

 

Flavoured Gins The Art of Drinks Fotocredits Albert van Beeck Calkoen Gin

 

Bombay Bramble – 37,5 %

De naam Bramble is een dubbele verwijzing, namelijk naar de braam (bramble) als naar de cocktail (Bramble) die eind jaren ’80 door Dick Bradsell werd bedacht in London. Hoewel in het originele verhaal geen merk wordt genoemd, heb ik ooit opgevangen dat dit Bombay Sapphire Gin was geweest. Deze was net in die tijd gelanceerd en de inspiratie voor een hoop bartenders om de fles gin weer op te pakken.

 

Kleur: felrood, richting paars
Neus: Zacht rood fruit, aarbeien cheesecake, rode biet
Smaak: Hartige fruitigheid, jeneverbes, droge afdronk
Oordeel: Het is wel even iets anders dan de Bombay Sapphire die we kennen maar desalniettemin een bijzondere aanvulling op de range.
Drinksuggestie: Natuurlijk een bramble, waarbij je nu geen bramenlikeur hoeft te gebruiken.

 

Flavoured Gins The Art of Drinks Fotocredits Albert van Beeck Calkoen Gin

 

The London N0. 01 – 47 %

Deze gin is van Engelse makelij maar van een Spaanse eigenaar. Spanje is immers de bakermat van de gin renaissance in de jaren ’90 van de vorige eeuw. In deze gin is een aantal klassieke ginkruiden gebruikt met wat meer typsiche, zoals bergamot en bonenkruid (salie-achtig). De blauwe kleur is afkomstig van een infusie van irisbloemen na de distillatie.

 

Kleur: licht blauw
Neus: jeverbes, bloemig, citroenschil, sinaasappelschil
Smaak: Zoet bloemig en jeneverbes, tegelijk droog en fris citrus. Afdronk loopt naar wat zoetere smaak.
Oordeel: Een niet-typische typische Engelse gin. Bij de eerste slok dachten we “deze past niet in dit rijtje”. Maar bij even doorproeven juist weer heel goed door de zoetere, florale afdronk. Dit is waarschijnlijk de combinatie van het bonenkruid met bergamot en de irisbloemen.
Drink: G&T of Collins

Flavoured Gins The Art of Drinks Fotocredits Albert van Beeck Calkoen Gin

 

MOM God Save The Gin – 39,5 %

MOM Save The Gin is de officiële naam van deze Spaanse gin. Het bevat naast veel klassieke ginbotanicals ook, aarbei en rode bes in het distillaat. De oprichter van het merk is Gonzales Byass, een van de bekendste producenten van sherry. De gin wordt echter geproduceerd in de UK, waar het (4 x ) distillaat als laatste een infusie van bessen meekrijgt.

 

Kleur: transparant
Neus: vanille, framboos, licht citrus, jeneverbes op de achtergrond
Smaak: Kruidige ginbotanicals als kaneel en nootmuskaat komen samen met aardbei. Een vri
Oordeel: Het is wel een hele typische gin, die je al snel in een hele zoete hoek zou wegzetten. Gebruik je inderdaad een zoetere tonic en zoete garneringen dan eet je een gebakje. Maak je hier echter een negroni mee, of een clover club, dan benadruk je juist meer het kruidige karakter.
Drinksuggestie: Komt ie: Clover Club en Negroni. Ben je echter een klassieke Negroni gewend, dan is dit niet je nieuwe go-to gin.

 

Flavoured Gins The Art of Drinks Fotocredits Albert van Beeck Calkoen Gin

Geen reactie's

Geef een reactie