Zo kweek je je eigen cocktail ingrediënten

Zo kweek je je eigen cocktail ingrediënten

Beoordeel dit

Voor het kweken van je eigen cocktail ingrediënten heb je niet heel veel ruimte nodig, tenzij je graag je eigen sinaasappels en citroenen wilt verbouwen. Een paar planten in je vensterbank of op je dakterras staan sowieso leuk maar zijn ook nog eens the gift that keeps on giving.

 

Munt

Er zijn weinig planten die beter groeien dan munt. Eigenlijk is het hardnekkig (maar heerlijk geurend) onkruid dat alles wegdrukt. Het beste plant je deze dus in een eigen bak. Als je wat nodig hebt, knip dan een tak gewoon helemaal weg, dat maakt ruimte voor nieuwe. In de lente is het handig om de bak even uit te dunnen, je zal zien dat deze helemaal gevuld is met wortels. Een paar stekjes is al voldoende om weer een heel seizoen verse munt te hebben voor je mojito’s, mint julep of gewoon een pot verse muntthee. Let erop dat er veel verschillende soorten munt zijn. Ons advies: wrijf voor het kopen van een plantje even een blaadje tussen je vingers. Hoe scherper en meer pepermunt, hoe minder geschikt het is voor je cocktails. Een zachte en licht zoete muntgeur is echt het lekkerste.

 

Selderij

Inderdaad: voor in je Bloody Mary. Het mooie van selderij is dat je maar 1 x een stronk hoeft te kopen om de rest van je leven selderij te hebben (in theorie dan). Je snijdt de stelen af en zet de stronk in een laagje water. Al na een dag zie je dat in het midden een klein nieuw plantje begint te groeien. Na een dag of 3-4 zet je deze in de aarde (bijvoorbeeld een klein kweekkasje) en kun je deze rustig laten groeien. In de tussen tijd kun je een flink aantal Bloody Mary’s maken.

 

Aardbeien

Want wie wil er nou geen Strawberry Daiquiri op een zomerse dag? Aardbeien kweken is makkelijk, zelfs binnen in je keuken. Niet alleen kun je ze in een pot of bak telen (hou rekening met bladluizen, die zijn verzot op aardbeienplantjes), je kan ze ook in potten onder elkaar hangen. De aardbeien liggen dan niet in de aarde, maar hangen in de lucht en rotten dan niet. De lekkerste rassen aardbei om te kopen zijn de Korona, de Elsanta en de Elvira. Handig om te plannen: sommige rassen bloeien vroeg, andere laat. Elvira is vroeg, Elsanta is midden en de Korona gaat van vroeg tot laat. Zorg dat je wat stro onder de aardbeien legt om rotten tegen te gaan.

 

Tijm

Mooi als garnering die net dat beetje extra smaak en aroma afgeeft in je cocktail. Koop je plantje in de supermarkt, het groeit binnen en buiten prima. Zorg voor veel zon en niet te natte grond.

 

Basilicum

De frustratie dat je plantje basilicum al een paar dagen na aankoop totaal verlept in de prullenbak verdwijnt kennen we maar al te goed. Toch is dit redelijk makkelijk te voorkomen. Zorg dat je plant altijd in een badje water staat en je plant groeit als een malle. Knip de hele stengel af als je de blaadjes nodig hebt voor bijvoorbeeld een Gin Basil Smash. Als je alleen de mooie grote bladeren afplukt haal je eigenlijk de ‘motor’ van de plant weg, deze bladeren geven namelijk kracht aan de plant.

 

Gekweekte basilicum staat eigenlijk met teveel in een bak, maar dat verkoopt natuurlijk beter, zo’n volle bak. Hierdoor groeit het moeilijk door. Je kan zelf ook basilicum opnieuw opkweken vanuit een plant. Knip een paar stengels af (8 – 10 cm) en haal alle blaadjes, behalve het topje eraf. Zet deze in een glaasje water en na een paar dagen groeien er wortels uit de takjes. Deze kan je vervolgens weer in de grond zetten.

 

Rozemarijn

Dit is een makkelijke: gewoon een plant kopen en in de grond zetten, binnen of buiten. Groeit altijd goed en een prachtige garnering voor je G&T of cocktail. Rozemarijn houdt van wat drogere grond en veel zon.

 

Gember

Dit is een mooi kruid dat je makkelijk zelf thuis kan kweken en wat je altijd kan gebruiken om je cocktail een twist te geven. Ook kun je zelf gembersiroop maken. Zoek bij een supermarkt een mooi stuk biologische gember uit waaraan al een paar ‘ogen’ zitten. Dit is waar de gember uit gaat groeien. Snij een stuk van de wortel af, dus met zo’n oog en leg dit een paar uur in een bakje water. Daarna leg je het in de aarde, bijvoorbeeld een klein kweekkasje, met een dun laagje aarde erop. Het is immers een tropische plantensoort, dus een beetje warmte zal ‘m goed doen. De wortel groeit horizontaal, dus hou daar rekening mee. Hou de grond vochtig (dus niet te nat) en na een paar weken gaan er bladeren groeien. na zo’n 9 maanden sterft het groen af en kun je de wortel oogsten.

 

Gembersiroop: pak een kopje, waarmee je 2 x water afmeet, 1/2 – 1 x suiker (naar smaak) en 1 x vullen met dun gesneden gember. Breng het aan de kook en draai daarna laag om te laten indikken (30 – 45 minuten). Proef tussendoor het zoet genoeg is. Daarna zeef je het in een flesje. Dit laat je afkoelen, waarna je het kan bewaren in de koelkast.

 

Komkommer

Je beste vriend als je een Hendrick’s Gin & Tonic maakt. Komkommers zijn niet heel makkelijk te kweken en ze nemen wel veel ruimte in beslag. Door de geleidelijke groei is deze plant goed voor een heel seizoen verse komkommers. Maar je moet er dus wel de ruimte voor hebben. Komkommers zaai je binnen voor, in een grote pot (9 x 9 cm). Voordat ze naar buiten kunnen zijn deze planten namelijk al behoorlijk volumineus. Gebruik zaai- of stekgrond, de zaden kunnen namelijk niet tegen teveel vocht. De plant kan uiteindelijk 150 cm lag worden en kan kruipen of klimmen. Die keuze is aan jou, afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt. Complicerende factor: er zijn mannetjes- en vrouwtjesplanten. Alleen de vrouwtjes geven komkommers. Kweek dus altijd een aantal planten tegelijk.

Geen reactie's

Geef een reactie