Cocktail skills: methodes

Cocktail skills: methodes

Beoordeel dit

Bij onze cocktail recepten kom je een hoop termen tegen die je waarschijnlijk niet heel veel zeggen. Shake & pour, build & stir of stir & strain, om er maar een paar te noemen. Deze Engelse termen geven in 2 of soms 3 woorden aan welke methode wordt gebruikt om een cocktail te maken. Een bartender weet daardoor in 1 oogopslag op welke manier een cocktail moet worden bereid. Hieronder leggen we in

 

Muddle

Met deze methode gebruik je een stamper, ook wel muddler genoemd, om fruit en kruiden in je shaker of glas alvast fijn te maken. Een Caipirinha maak je door de limoen en suiker in het glas alvast tot een papje te stampen. Op die manier krijg je ook de oliën uit de schil in je cocktail. Bij een Gin Basil Smash worden basilicum en citroen samen goed gemuddled. Als je de basilicum alleen zou shaken zou je nooit alle smaken goed uit het kruid krijgen.

 

Build & stir

De meest eenvoudige manier om een cocktail op te bouwen, namelijk in het glas waarin je deze ook gaat drinken. Longdrinks worden op deze manier gemaakt. ‘Builden’ is de Engelse term voor bouwen, dus je bouwt de cocktail in het glas. Dat betekent dat je alles direct in het glas giet, waarna je het roert (stirt). Vaak wordt zo’n cocktail ook nog afgetopt met een soda, denk aan een Collins, Mojito of Paloma.

 

Shake & pour

De basisbereiding van deze cocktai is shaken, waarna je de hele inhoud van de shaker in het glas giet. Een goed voorbeeld van deze cocktail is de Whiskey Sour of de Amaretto Sour. Omdat deze cocktails veel schuim bevatten is het handiger om deze ineens in het glas te gieten dan te (fine)strainen en met vers ijsblokjes te bereiden.

 

Shake & strain

Bij deze cocktail is de eerste bereiding dus dat je de cocktail shaket. De methode van het shaken is uitgelegd in de receptuur. Je schenkt de cocktail met behulp van een strainer in het glas. Je gebruikt deze methode als je bijvoorbeeld een cocktail met veel fruitpulp shaket, zoals een strawberry daiquirí. Als je die zou finestrainen ben je heel lang bezig het fruitpulp door een zeef te duwen. Beter schenk je dan alles in het glas, de fruitdeeltjes dragen zo ook nog heel veel bij aan de smaak.

 

Shake & finestrain

Ook deze cocktail wordt eerst geshaket, maar vervolgens met 2 strainers in het glas gegoten. Als eerste gebruik je de hawthorne strainer (met zo’n spiraal) en daarnaast een finestrainer (een soort theezeefje). De eerste houdt de ijsklontjes en grotere fruitdelen tegen. De tweede houdt de fijnere delen tegen, zoals ijsschilfers en fruitpulp tegen. Je cocktail oogt zo wat mooier en je hebt geen kleine stukjes basilicum, munt of limoen in je cocktail. Wel zo handig als je in een bar zit met je date en dan geen stuk groen munt op je tand hebt zitten.

 

Stir & strain

Een cocktail die je roert (stirrt) hoef je per definitie niet te finestrainen. Er zitten immers geen fruit- of ijsdeeltjes in een geroerde cocktail. De strainer die je gebruikt bij stirren is een julpestrainer. Die heeft een andere vorm en diende heel lang geleden bij de Mint Julep om de tanden van de drinker te beschermen tegen vastzittende ijsklontjes die ineens omlaag konden vallen.

 

& Top

Als je deze toevoeging ziet staan achter een methode betekent dit dat je er nog een frisdrank bij moet schenken. Meestal gaat het dan om een relatief kleine hoeveelheid, niet meer dan 20 ml, zoals bij een Mojito.

Geen reactie's

Geef een reactie